• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspeo je i to: O'Saliven izgubio od snukeraša-amatera

Autor mondo.rs

Na putu ka statusu najvećeg igrača snukera u istoriji, Englezu je uspelo i da ispadne u prvom kolu Svetskog prvenstva porazom od 23-godišnjeg momka iz Blekpula "skinutog" sa rang liste zbog neispunjavanja normi za status profesionalca.

Petostruki snuker šampion sveta i najtalentovaniji igrač u istoriji ovog sporta, Roni O'Saliven, uspeo je u neponovljivoj karijeri, između ostalog, i da izgubi u prvom kolu Svetskog prvenstva od snukeraša-amatera.

Do danas anonimni Džejms Kejhil doživeo je da pod svetlima "Crucible" teatra u Šefildu eliminiše igrača sa hiljadu "centurie" rezultata u karijeri ovekovečenoj rekordnim brojem maksimalnih brejkova (15), uz zvaničan svetski rekord u snukeru od 0 do 147 za pet minuta i osam sekundi.

Publika sa skupim kartama verovala je da će njen ljubimac pronaći fokus posle rezultata 4:5 u prepodnevnom delu meča, ali se ništa u tom smislu nije promenilo ni kada su se takmičari posle pauze vratili za sto.


Kejhil, 23-godišnjak iz Blekpula, čiji je maksimum bio 76. mesto na rang listi, hladnokrvno je odigrao brejk od 89 poena pri rezultatu 8:8, došao na frejm od jedne od najvećih senzacija viđenih u kultnoj dvorani i potom izdržao pritisak u egal partiji iskoristivši jednu od grešaka svetskog broja jedan uz brejk od 56 za 10:8 i plasman u narednu rundu u kojoj će se sastati sa 15. nosiocem, Stivenom Megvajerom.

O'Saliven, međutim, nije prvi "Broj 1" kojeg je Kejhil eliminisao sa "Triple Crown" turnamenta ove sezone. Ovaj mladić izbacio je prošlog novembra na startu UK čempionšipa aktuelnog lidera na svetskoj listi, Marka Selbija, rezultatom 6:3.

Bio je to rezultat koji je O'Saliven potom iskoristio i osvajanjem rekordnog sedmog Mastersa, trećeg "krunskog" turnira, četvrti put postao prvi igrač sveta. Kao prvi je i poražen danas, nakon čega nije ponudio sebi ni "a" od alibija, iako je uoči početka Svetskog prvenstva govorio o ponovnim problemima sa stresom, nesanicom i umorom.

"Moji kukovi su bili veoma 'teški', potrošen sam, nemam trunke energije i jedva uspevam da ostanem budan. Osećam se užasno", donekle je i najavio O'Saliven neuspeh na turniru.


Posle poraza priznao je da se ne oseća dobro, ali nije želeo da time umanji rezultat rivala.

"Neophodno je da dođete ovde u dobroj formi. U mentalnom smislu, bio sam spreman za izazov, imao sam dobru sezonu i pokušao sam na to da se naslonim, ali momak je stao za sto i igrao briljantno. Čestitke na tome", rekao je O'Saliven jednako mrzovoljno kao i kada mora da daje izjave posle osvajanja najvrednijih titula u sportu.

"Oduvek sam verovao u sebe i oduvek sam verovao da mogu da pobedim bilo koga", rekao je Kejhil, koji je među profesionalce ušao 2013, napravio proboj u prvih 100, a potom izgubio status profesionalnog igrača neispunjavanjem nekoliko različitih minimuma za ostanak na rang listi.

"Danas sam to i dokazao", rekao je Kejhil, koji očigledno ima talenat, ali ne i volju.

Englezi će to u narednim danima verovatno izračunati, ali izvesno je da ne postoji veliki broj onih koji su u jednoj sezoni eliminisali dva "Broja 1" sa najprestižnijih takmičenja. Sve i da Džejms odluči da ne ubaci više nijednu kuglu u životu, ostaće zapamćen u snuker svetu.


Snuker svet, bar onaj deo koji samo želi da uživa u izvrsnosti igrača koji dolaze mahom sa Ostrva i Dalekog Istoka, nikoga nije više voleo kao O'Salivena, "lošeg" dečka iz Midlendsa, problematičnog detinjstva i burne mladosti.

Ronijev otac proveo je 17 godina u zatvoru zbog ubistva, a usled čega je Roni upao u problem sa narkoticima i alkoholom, osvojio je prvi UK championship sa svega 17 godina i 358 dana, još 1993. godine i do danas ostao najmlađi igrač kojem je to pošlo za rukom.

Niko mlađi nije osvojio ni Masters, što je O'Salivenu uspelo 1995. kao i dalje tinejdžeru (19 godina 69 dana), a potom je svetski prvak postajao 2001, 2004, 2008, 2012. i 2013. godine.

Po broju "ranking" titula (36) deli prvo mesto večne liste sa velikim Stivenom Hendrijem, čiji se silazak sa scene jednim delom poklopio sa O'Salivenovim metorskim usponom. Škot je posle poraza od mlađeg rivala na Svetskom prvenstvu 2008. izjavio da je "Roni najbolji igrač na svetu miljama ispred ostalih".

Ali, na O'Salivenovom putu nisu stajali samo drugi veliki igrači snukera, legendarni Henri, potom njegovi arhi-rivali iz "klase 1992" Džon Higins i Mark Vilijams, kasnije i lideri "novog talasa" Mark Selbi, Šon Marfi, Mark Vilijams i ostali...

Stajao je i Roni O'Saliven.


Nakon što je pao na doping testu, jer je utvrđeno da je koristio marihuanu, priznao je da je nemali broj puta igrao "naduvan" i da je često između mečeva provodio vreme u barovima i "cirkao".

Nadimak "The Rocket" stekao je zbog toga što je igrao ubedljivo najbrže od svih vrhunskih igrača, što je pravio najmanje pauze između poteza i što je najlakše čitao situaciju na stolu i imao unapred smišljen najduži niz poteza.

Iako ga je javnost kritikovala zbog nesavesnog načina života, u isto vreme postao je blizak običnim ljudima i stekao popularnost koja je prevazilazila okvire sporta kojim se bavio, pa i Britanije. Najtvrdokorniji fanovi porede ga sa onim što je u svetu fudbala predstavljao i predstavlja Dijego Armando Maradona.

Protivnici su se, suočavajući se s njim na vrhuncu moći, često služili raznim trikovima, pa ga je tako Piter Ebdon, iako nije mogao da mu parira po umeću i klasi, pobedio u jako važnom meču koristeći maksimalno dozvoljene pauze između dva poteza, što je ne samo "hladilo" O'Salivena već i nerviralo.



Upravo je njegov temperament, kao i činjenica da je uvek igrao napadački i da je "sejfti" igrao samo kada je morao i kada nije bilo druge opcije (a nekada ni tada), razlog što nije osvojio još veći broj "mejdžor" titula i što je u iscrpljujućim i dugim finalima na dvocifren broj dobijenih frejmova neretko gubio koncentraciju i fokus.

Shvativši da sin nije samo imenom i prezimenom "isti on", Roni O'Saliven senior pozvao je 2003. iz zatvora čuvenog trenera i prijatelja Reja Rirdona i zamolio ga "da povede računa o malom" i nauči ga kako da kontroliše emocije.

Bio je to početak jedne od najvećih dominacija.

Nova kriza O'Salivena je stigla 2012, čak je bio najavio da će se povući, ali se (srećom) predomislio pa pod budnim okom svog "starijeg brata", čuvenog Džimija Vajta, i dalje pomera granice mogućeg u snukeru.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC