• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Školujemo djecu za ono što već ne postoji"

Autor SRNA

Preduzetničko obrazovanje potrebno je uvesti na svim nivoima obrazovanja, zaključeno je na panel-diskusiji "Obrazovni sistem u 21. vijeku", u okviru "Jahorina ekonomskog foruma".

  Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj u Vladi Republike Srpske Siniša Marčić rekao je da sistem obrazovanja treba da odgovori na potrebe društva, a pretpostavka je da do 2021. godine na tržištu neće postojati oko 30 odsto sadašnjih zanimanja.

"Drugim riječima, mi sada školujemo djecu za ono što već ne postoji", ukazao je Marčić.

On je podsjetio da je istraživanje Svjetske banke 2004. godine koje je utvrdilo da je oko 52 odsto svih profila koji izađu iz srednjih škola u BiH neupotrebljivo.

Marčić je naglasio da je plan intenzivirati saradnju sa raznim akterima na tržištu, ne samo sa privredom, već i sa nevladinim sektorom, radi utvrđivanja stvarnih potreba i ciljanih ulaganja.

On je istakao da je Ministarstvo donijelo Strategiju o naučnotehnološkom razvoju do 2021. godine radi ulaganja u oblasti koje u kratkom periodu mogu omogućiti povrat sredstava, navodeći da su identifikovane četiri oblasti - pametna proizvodnja hrane, kreativna industrija, energija i informaciono-komunikaciona tehnologija.

"Za ove oblasti biće izdvajano više sredstava, ali se mora misliti i o ostalim naučnim oblastima", napomenuo je Marčić, dodajući da su izdvajanja za naučna istraživanja veoma mala.

On je rekao da budućnost obrazovanja treba da se zasniva na doživotnom obrazovanju, te da je neophodno poboljšati kvalitet obrazovanja i učiti se kreativnom i preduzetničkom načinu razmišljanja.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Saša Petković rekao je da škole i univerziteti treba da odgovore na izazove 21. vijeka, navodeći da sve više na značaju dobijaju razvoj kreativnosti i vještina donošenja odluka.

Petković, koji je i moderator na panelu, naveo je da je BiH rekorder po stopi nezaposlenosti mladih, koja iznosi 67,5 odsto.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dragoljub Krneta naglasio je da upisna politika mora biti kreirana prema potrebama tržišta.

Predsjednik Upravnog odbora organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji" Svetlana Kisić rekla je da preduzetničko obrazovanje treba da stvara aktivne građane društva, ali da nema dovoljno onih koji treba da rade na preduzetničkom obrazovanju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE