Budućnost traži poništenje finalne serije!

Autor:

Podgoričani najavili da će od Skupštine ABA lige, odnosno klubova koji su njeni članovi i vlasnici, zatražiti da poništi finalnu plej-of seriju protiv Crvene zvezde.

Budućnost traži poništenje finalne serije! Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

U saopštenju Budućnosti navodi se da su snimci načinjeni pre početka i tokom poslednje finalne utakmice plej-ofa, jasno pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače Budućnosti nisu postojali uslovi za njeno normalno odigravanje.

"Biće upućen zahtev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA lige, koje će propisati drastične kazne za sve klubove koji na svojim utakmicama dozvole i delić onoga što je Crvena zvezda na poslednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu. Nova pravila takmičenja bi morala eliminisati situacije u kojima igrači tokom utakmice, umesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj ličnoj bezbednosti".

Navodi se da će klub o "rasističkom i nacionalističkom navijanju" domaćih navijača obavestiti i Evroligu.

"Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno takmičenja sačuva i da ponovo bude primer svim predstavnicima sportova u regionu, koji pokušavaju da formiraju regionalne lige".

Klub je saopštio da je predstavnicima Budućnosti, nakon napada navijača na igrače, jasno predočeno da će, ukoliko ne izađu na teren, utakmica biti registrovana službenim rezultatom, a podgoričkom klubu biti izrečena ozbiljna kazna.

"Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu, u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamenik direktora našeg kluba, tako da su naši igrači i stručni štab očekivali da će napad uslediti i u samoj svlačionici. Glavni sudija utakmice je došao u svlačionicu i saopštio da će ukoliko se ne izađe na teren u sledećih pet minuta, beogradski klub biti proglašen za pobednika", piše u saopštenju.

Izvor: MONDO

Dodaje se da su istu informaciju predsedniku "plavih" Draganu Bokanu u telefonskim razgovorima saopštili predsednik ABA lige Igor Dodik i direktor Krešimir Novosel.

"Očigledno je da su predstavnici ABA Lige, sudije i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva Crvene zvezde i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni štab, bili uplašeni za svoju bezbednost. U takvoj situaciji procenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se naši igrači bezbedno vrate u Podgoricu. Očigledno da bi svaki drugi scenario doveo do eskalacije nemilih događaja i ugrozio njihovu bezbednost".

Budućnost navodi da je tom prilikom vođeno računa o dostojanstvu i tradiciji kluba, kao i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopšte.

Ostale vijesti