• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktor ABA: Lani je bilo gadno, sad mnogo gadnije

Autor mondo.rs

Čelnik regionalnog takmičenja Krešimir Novosel u razgovoru za "Večernje novosti" ne krije da su uzdrmani temelji ABA lige posle nemilih scena u finalu. Pričao o Olimpijakosu i specijalnoj pozivnici Evrolige

 Direktor ABA: Lani je bilo gadno, sad mnogo gadnije Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda i Budućnost okončali su finalnu seriju ABA plej-ofa i crveno-beli ostvarili su pobedu rezultatom 3:2 i obezbedili nastup u Evroligi sledeće sezone.

Finale između beogradskog i podgoričkog kluba obeležile su i nemile scene, prvo u Podgorici, a zatim i u "majstorici" u dvorani Aleksandar Nikolić, kada je meč počeo sa više od pola sata zakašnjenja, nakon što su navijači napali gostujuće igrače.

Direktor ABA lige Krešimir Novosel, koji je prisustvovao duelu, komentarisao je za "Večernje novosti" nemile scene.

"Videli ste šta se dešavalo, ponovile su se scene iz treće utakmice u Podgorici. Budućnost se povukla sa terena i tražila da se obezbedi dvorana. Osim mene, bili su prisutni i predsednik lige Dodik i sportski direktor Čabarkapa. U dogovoru sa sudijama, odlučeno je da se isprazni deo partera kraj klupe Budućnosti i da se u tom delu postave redari i žandarmerija. Budućnost je zahtevala i neke druge stvari, ali u tim situacijama je sveto pismo ono što odluči glavni sudija utakmice. Dao je gostujućem timu rok od nekoliko minuta da izađe na teren. Da se to nije desilo, zna se kakve bi bile konsekvence po propozicijama ne samo ABA lige već bilo koje druge lige", naveo je Novosel.

On je dodao da je to zadalo veliki udarac takmičenju.

"Uzdrmani su temelji lige, moramo da delujemo da se ne bi događale još gore stvari. Prošle godine je bilo prilično gadno, ove je mnogo gadnije. Međutim, ABA ligu ne čine samo ova dva kluba. Tu su i ostali, takođe i 12 klubova ABA 2 lige. Imaćemo zasedanje skupštine najkasnije do polovine maja, što je prilika da nađemo način da u budućnosti zadržimo dešavanja na utakmicama u granicama sporta. To je u neku ruku i pitanje opstanka ABA lige", dodao je direktor regionalnog takmičenja.

OLIMPIJAKOS; PANATINAIKOS, HERCLIJA... U ABA LIGI?

Krešimir Novosel pomenuo je i mogućnost pristupanja Olimpijakosa ABA ligi sledeće sezone. Uprkos tome što Grci naveliko pišu o tome kao da je u pitanju "gotova stvar", direktor regionalnog takmičenja navodi da nije tako, kao i da su se još neki klubovi raspitivali o takvoj mogućnosti. "Grci svašta objavljuju. Predstavnici Olimpijakosa su bili na sastanku u Zagrebu, rekli da žele da igraju u ABA ligi dve-tri godine, raspitivali se o organizaciji. Znamo da su razgovarali i sa nekim klubovima, ali u ovom trenutku nemamo ni odluku o tome ni saznanje da će razgovori biti nastavljeni. Interesovali su se i Panatinaikos i izraelska Herclija, za koju nisam siguran da ima ozbiljne namere. Na Skupštini ABA lige jedna od tema biće Olimpijakos, videćemo da li ćemo doneti odluku da se razgovori nastave ili se zahvaliti na interesovanju", napomenuo je Novosel.

Novosel je dodao da su kao i prošle godine u finalu istih timova, postojali razgovori sa čelnicima tokom serije, koji su imali zamerke na rad čelnika lige.

"Uvek se sve slomi na menadžmentu, liga je svima kriva za sve. Prošle godine smo sa predsednikom Budućnosti Bokanom dogovarali ko će da sudi, ove smo se sa predsednikom Zvezde Čovićem dogovarali o ne znam čemu. Ne bežim od toga da postoji i odgovornost lige, ali te stvari nemaju veze sa istinom. Odgovornost je i na vlasnicima lige, odnosno ostalim klubovima".

Čelnik ABA lige naveo je da je i ove sezone bilo kazni zbog propusta organizatora mečeva, a naročito je bilo problema u finalu.

"U ovoj sezoni smo naplatili preko 100.000 evra od kazni, ali očigledno je da novac ne predstavlja problem nekim klubovima. U četvrtoj utakmici finala u Podgorici zatvorili smo deo tribina uz teren i uslovi za igru su bili relativno normalni. Pre početka pete utakmice nisu obezbeđeni teren i prostor oko njega, što je veliki propust u organizaciji. Teren je sveti prostor, rezervisan samo za igrače i stručne štabove, ni po koju cenu ne sme da bude povređen. Organizator utakmice načinio je ogroman propust u osiguravanju tog prostora".

Novosel ne krije da su nakon finala umanjene šanse da Evroliga dodeli specijalnu pozivnicu sledeće sezone nekom od klubova ABA lige, kako se govorilo prezhodnih nedelja.

"Razgovarali smo o tome sa Evroligom, postoje šanse da klub iz ABA lige dobije pozivnicu, ali i da ona ode na adresu kluba iz VTB lige ili turske lige. Mislim da su veće šanse da putem pozivnice sledeće sezone imamo dva predstavnika nego da u bližoj budućnosti dobijemo dva stalna mesta. Zaista ne znam kome će Evroliga dodeliti "vajld kard", ali znam da nam ovo što se dešavalo u finalu nikako ne ide u prilog", rekao je direktor ABA lige.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC