OHR: Odustati od izmjena zakona o policiji

Autor:

OHR je danas pozvao vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava.

0
A- A A+
ohr Foto: Srna

OHR poziva na pokretanje dijaloga sa partnerima u BiH i međunarodnom zajednicom.

U saopštenju iz OHR-a ocijenjeno je da trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima "ne doprinosi miru i stabilnosti u BiH".

"Pokrenuta je negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća, s obzirom da se njom ugrožava stabilnost, stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih građani BiH nemaju nikakve koristi", ističu iz OHR-a.

Iz OHR tvrde da "ne postoji uvjerljivo opravdanje" za uspostavljanje rezervnog sastava policije, kao i da su imigracija i politika u vezi sa izbjeglicama i azilom "ustavna nadležnost institucija BiH", pa njihove kapacitete treba ojačati.

U FBiH ''histerišu'' zbog rezervne policije u RS

Komisija Predstavničkog doma Federacije BiH za bezbjednost donijela je juče četiri zaključka, uključujući i zahtjev predstavnicima međunarodne zajednice, prvenstveno OHR-u da zaustave usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava.

Komisija u zaključcima poziva Vladu FBiH, a kantonalnim preporučuje da popune aktivni policijski sastav radi sveukupnog bezbjednosnog ambijenta u ovom entitetu.

Tagovi:

Ostale vijesti