• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan je uzeo Kup, Zvezda ABA ligu, ko uzima titulu?

Autor mondo.rs

Pred nama je košarkaška Superliga, ponovo svedena na rivalitet i prestiž, rasterećena prohodnosti u najjača evropska takmičenja. Od raspada SFRJ, "večiti" samo tri puta nisu bili šampioni - u vreme dominacije Budućnosti.

 Partizan je uzeo Kup, Zvezda ABA ligu, ko uzima titulu? Izvor: MN PRESS

Partizan je uzeo Kup Radivoja Koraća, Crvena zvezda osvojila ABA ligu, kome će pripasti titula prvaka Srbije?

Ovog četvrtka počinje košarkaška Superliga, ponovo razdeljena u grupe i još jednom svedena na prestiž i rivalitet, bez prohodnosti u najkvalitetnija takmičenja u Evropi.

Od raspada SFRJ titula prvaka države nije pripala beogradskim "večitima" samo tri puta, u vreme dominacije podgoričke Budućnosti (1999, 2000, 2001), na koju su se crno-beli nadovezali sa 13, a potom crveno-beli sa aktuelne četiri u nizu, s tim da su poslednje dve osvojene u finalnim serijama sa FMP Železnikom.

Superliga je formirana od četiri naša predstavnika u ABA ligi ove sezone, Crvene zvezde, Partizana, Mege i FMP Železnika, kao i osam najboljih timova iz Košarkaške lige Srbije, Borca, Novog Pazara, Dinamika, OKK Beograda, Zlatibora, Tamiša, Slobode i Dunava.

Anketa

Ko će biti šampion Srbije u košarci za sezonu 2018-19?

  • Crvena zvezda

    65% (26)

  • Partizan

    35% (14)

  • FMP Železnik

    0% (0)

  • Mega

    0% (0)

  • Klub iz KLS konkurencije

    0% (0)

Ko će biti šampion Srbije u košarci za sezonu 2018-19?

Rezultati

Branilac titule svrstan je u Grupu A i takmičenje počinje kao domaćin u subotu od 18 časova utakmicom protiv Dunava iz Starih Banovaca

"Čestitam svim klubovima koji su iz Košarkaške lige stigli u Superligu. Ostvarili smo jedan cilj, osvojili smo ABA ligu i obezbedili plasman u Evroligu, ali to ne znači da treba da prestanemo da radimo, već da budemo spremniji i koncentrisaniji, jer želimo da osvojimo domaću ligu", rekao je trener crveno-belih Milan Tomić.

"Jesmo ostvarili uspeh, ali slavili smo jedan dan, a sada mora da se radi", dodao je trener, koji će debitovati u superligaškoj košarci i pokušati da odbrani jedini trofej koji mu je prepustio prethodnih, Dušan Alimpijević.

Izvor: MN PRESS



Tomić je ocenio da nije problem to što se iz jednog takmičenja ulazi u drugo.

"Time se ne narušava kontinuitet i hemija ekipe, imamo 12 igrača spremnih da daju maksimum. Sa druge strane, ostale ekipe imale su vremena da se potpuno osveže, oporave, možda i da priprema nešto novo, drugačije u odnosu na ono što smo videli do sada", naveo je Tomić, koji će u odbranu titule krenuti bez trojice stranaca.

Borac Čačak i Novi Pazar izborili su učešće naredne sezone u ABA ligi 2, dok su Spartak iz Subotice i Beovuk iz Beograda ispali u Drugu ligu Srbije. KLS košarku naredne sezone igraće Kolubara iz Lazarevca i Napredak iz Aleksinca.

Njegov rival sa klupe crno-belih, Andrea Trinkijeri, takođe je najavio da će u finišu sezone priliku pružiti mladim igračima i da veruje da će to takmičenje prikazati sve najbolje u srpskoj košarci.

"Prvi put mi se dešava da na vrhuncu sezone ide pauza, pa onda se ponovo mora pripremiti ekipa, ali je zanimljivo. Sve što je novo, zanimljivo je", rekao je Italijan, koji je jesenas preuzeo tim od Nenada Čanka i uspeo da osvoji jedan od četiri trofeja u sezoni 2018-19.

Izvor: MN PRESS



"Mi ćemo sigurno pružiti šansu mladim igračima, ali sve se u životu mora zaslužiti. Šansa znači da se ne gledaju poeni, nego koliko si fokusiran na igru i da dokažeš kako si spreman da igraš na višem nivou", dodao je Trinkijeri na konferenciji za novinare.

Partizan će prvu utakmicu u Grupi B odigrati u petak od 20 časova kada će u "Pionir" istrčati regionalni rival, Mega.

"Iako srpska liga ne vodi u Evroligu, za mene to nije novost. U Italiji je ista priča, ali to ne znači da je kvalitet ili strast, žar lige manji. Naprotiv, još veći je. Mislim da će srpska liga pokazati sve najbolje u srpskoj košarci. Biće to šansa za mlade igrače, biće šansa za klubove kao što su Dinamik, Borac, Novi Pazar da igraju protiv ekipa iz ABA lige. To sve donosi veliki interes za utakmice", ocenio je Trinkijeri i prokomentarisao:

"Mi odmah igramo top utakmicu sa Megom i baš me zanima kako će se ekipa nakon borbe sa Zvezdom vratiti za teren. Ako motiva nema, onda su igrači u problemu. Ti si igrač i predstavaljaš sebe i svoj klub. Ne možes da nemaš motivacije, mozda ako igraš drugi sport, možda šah. Ja imam motivaciju".

Izvor: MN PRESS

Partizan ima 21, Crvena zvezda 19, OKK Beograd četiri, a Proleter iz Zrenjanina i Radnički iz Beograda po jednu titulu prvaka u periodu od 1945. do danas.

Dejan Milojević rekao je pred start sedme superligaške kampanje od dolaska na klupu Mege da će ekipu pojačati Goga Bitadze, koji je jesenas bio pozajmljen ekipi Budućnosti sa kojom je nastupao do "majstorice" finala plej-ofa ABA lige.

"Duga je bila pauza, zaželeli smo se utakmica. Nije lako igračima da idu iz sezone u pauzu, pa opet u ligu. Gledamo da uđemo što pre u takmičarski ritam. Vratiće se Bitadze, Zarić i Ilić, a Ratkovica i Stanić su otišli u OKK. Kompletno nova ekipa i trebaće nam vremena da se to uklopi. Imamo mesec dana da se uklopimo i izborimo za plej-of, što nam je cilj, a posle ćemo videti", rekao je Milojević.

Grupa A

Parovi 1. kola:

Crvena zvezda - Dunav (subota, 18.00)
Zlatibor - FMP (subota, 19.00)
OKK Beograd - Borac (subota, 19.30)

Grupa B

Parovi 1. kola:

Tamiš - Dinamik (četvrtak, 19.30)
Partizan - Mega (petak, 20.00)
OKK Novi Pazar - Sloboda (subota, 18.00)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC