• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen Međunarodni dan fudbala i prijateljstva

Autor mondo.ba

Razmjenom “Narukvica prijateljstva” u Sarajevu i Banjaluci obilježen Međunarodni dan fudbala i prijateljstva.

 Fudbal za prijateljstvo - Obilježen međunarodni dan fudbala i prijateljstva Izvor: MONDO/Fudbal za prijateljstvo

Učesnici međunarodnog fudbalskog događaja STEP UP i njihovi domaćini i organizatori iz Škole fudbala “Respekt”, među kojima i ambasadorke “Bosne i Hercegovine” u projektu “Fudbal za prijateljstvo”,  Anja Gačić i Lejla Salihović, razmijenili su “Narukvice prijateljstva” povodom Dana fudbala i prijateljstva.

Istovremeno, Stojan Vranješ, fudbaler banjolučkog Borca i Slavko Roguljić, mladi golman Sport Team-a i jedan od četvero mladih ambasadora projekta “Fudbal za prijateljstvo” iz Bosne i Hercegovine, razmijenili su “Narukvice prijateljstva” na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

”Za nas je ova ceremonija razmjene narukvica simbolično zaokružila dvodnevne razgovore o značaju fudbala i sporta uopšte za razvoj i napredak svakog djeteta. Sedam timova, iz pet zemalja učestvalo je u radu simpozijuma, bili su s nama na premijeri dokumentarnog filma Škola fudbala ‘Respekt’ i igralo turnir za koji sigurno mogu reći da je bio turnir fudbala i prijateljstva tako da je ovo baš savršen način da našu manifestaciju dovedemo do završnice”, rekao je Emir Hujdur, osnivač Škole fudbala “Respekt”. 

Anja i Lejla prve su razmijenile narukvice a potom i sve druge učesnice turnira a svoje narukvice su poželjeli i članovi stručnih timova, sudije i treneri u KSC Ilidža.

"Slavku želim da svoj grad, državu i klub predstavlja u najboljem svjetlu. Vrlo važno je da ovaj mladi momak iz Banjaluke ima priliku da učestvuje u projektu "Fudbal za prijateljstvo" i to je plus i za njegov klub i za sve nas u Banjaluci. Uvjeren sam da će nas u Madridu predstavljati kako dolikuje. U fudbalu je jako bitan fer-plej i prijateljstvo, ja sam kroz fudbal stekao mnogo prijatelja i Slavku želim da stiče nove prijatelje i da uživa u fudbalu", rekao je Stojan Vranješ, fudbaler Borca iz Banjaluke.

"Iznenadio sam se kada sam od sve djece ja izabran da idem u Madrid. Uzbuđen sam što ćemo gledati finale Lige šampiona, ali isto tako se radujem i druženju i treninzima sa djecom iz cijelog svijeta. Drago mi je što ću upoznati nove prijatelje, siguran sam da će biti lijepo  zabavno i jedva čekam put u Madrid", rekao je Slavko.

Uz učešće više od 40.000 poklonika– djece-ambasadora projekta, mladih fudbalera, proslavljenih reprezentativaca, sportskih asova i trenera, državnih zvaničnika i predstavnika medija – “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” obilježen je kroz više od 200 različitih događaja organizovanih ovim povodom.

“Čas fudbala i prijateljstva” održan je u SAD, Velikoj Britaniji Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Portugalu, Japanu, Austriji, Litvaniji, Bjelorusiji, Jermeniji, Moldaviji, Azerbejdžanu, Siriji, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kazahstanu, Bangladešu, Boliviji i Nigeriji, dok su Estonija i Latvija priredile i otvoreni trening za mlade fudbalere.

Međunarodni dan fudbala i prijateljstva u Rusiji obilježen je u školama, fudbalskim akademijama i klubovima u 11 gradova - domaćina prošlogodišnjeg FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu.

U Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Rumuniji  mladi fudbaleri i djeca-novinari koji će predstavljati svoje zemlje na završnom Forumu manifestacije u Madridu, posjetili su istaknute domaće fudbalske i sportske legende, prenijeli im ciljeve ovogodišnjeg projekta “Fudbal za prijateljstvo”, razgovarali o devet osnovnih vrijednosti projekta i ulozi sporta u pravilnom odrastanju dece – i svečano razmijenili Narukvice prijateljstva s njima.

U Srbiji, delegacija mladih fudbalera koji će predstavljati Srbiju na finalnom Forumu projekta u Madridu i golman FK “Crvena zvezda”  Milan Borjan, posjetili su djecu na Institutu za Onkologiju. Budući i aktuelni fudbalski asovi Crvene zvezde razmijenili su “Narukvice prijateljstva” sa djecom na klinici.

Prigodni “Festival fudbala i prijateljstva” priređen je u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani; fudbalske utakmice i klinike uz učešće mladih fudbalera i afirmisanih asova održane su u Pakistanu. Poznati holandski, mađarski i slovački timovi – AZ Alkmar, Ferencvaroš i Slovan – priredili su razmjenu Narukvica prijateljstva mladih fudbalera – učesnika ovogodišnjeg projekta i prvotimaca domaće i gostujuće ekipe prilikom njihovih ligaških utakmica. 

Izvor: MONDO/Fudbal za prijateljstvo

Anja Gačić, četrnaestogodišnja reprezentativka WU16 reprezentacije Bosne i Hercegovine, trener je i igra u Akademiji Fudbala Sporting Teslić sa dječacima, kao i u ženskom fudbalskom klubu Sloga iz Petrova; Slavko Roguljić, golman Sport Teama iz Banjaluke; Lejla Salihović, članica Škole fudbala Respekt iz Sarajeva i Samra Osmanović iz Gračanice, igračica ŽFK Petrovo predstavljaće Bosnu i Hercegovinu ove godine na Forumu fudbala i prijateljstva u Madridu. Ovo četvero djece ambasadori su Bosne i Hercegovine za globalni projekat “Fudbal za prijateljstvo”.

Ovogodišnji završni Forum fudbala i prijateljstva biće održan od 28. maja do 2. juna, u sedmici kad se održava finalni meč UEFA Lige šampiona u glavnom gradu Španije, Madridu. Glavni cilj projekta i ove godine je da podrži dječiji i omladinski sport, promoviše vrijednosti zdravog i aktivnog načina života i promoviše i njeguje poštovanje i toleranciju između različitih nacija i kultura svijeta.

 “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” ustanovljen je 2014. kao jedna od nosećih programskih aktivnosti projekta “Fudbal za prijateljstvo”. Razmjenom “Narukvica prijateljstva” tradicionalno počinje serija sportskih i društveno-angažovanih aktivnosti učesnika projekta svih generacija, poput prijateljskih fudbalskih utakmica u klubovima i savezima, kreativnih radionica u školama i sportskim akademijama, susreta sa fudbalskim i sportskim asovima i legendama, javnih otvorenih časova i druženja sa poznatim ličnostima i zvaničnicima iz oblasti sporta, kulture i javne scene. Finalne aktivnosti ovogodišnjeg projekta “Fudbal za prijateljstvo” biće priređene u Madridu, u vreme održavanja finalnog meča UEFA Lige šampiona, od 28. maja do 2. juna.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC