• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet utisaka o derbiju: Milojević, Milošević, Ivanić...

Autor mondo.rs

Posljednja epizoda rivalstva Crvene zvezde i Partizana nije bila toliko sadržajna, ali se iz nje može izvesti najmanje pet jakih utisaka. Da li Zvezda precjenjuje derbi, zašto Partizan nije imao "plan" B i zašto, pobogu, 57 prekršaja?

 Vječiti derbi Zvezda - Partizan - Pet jakih utisaka Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kada je Filip Stojković poslije tridesetak sekundi utakmice testirao sa 14-15 metara Vladimira Stojkovića i natjerao ga na značajnu odbranu, djelovalo je da ćemo gledati uzbudljiv "vječiti" derbi pun tempa, prilika, žustrine, lijepog fudbala...

Ali, nije baš bilo tako, iako smo u 160. epizodi rivalstva Crvene zvezde i Partizana na kraju vidjeli tri gola, dva jedanaesterca i crveni karton, uzbuđenje nije bilo baš na vrhuncu.

Ritam nije bio na odgovarajućem nivou, igra je svako malo bila sjeckana, dok ni sami igrači nisu željeli da preuzmu značajniji rizik nadajući se da će "sve to ispasti kako treba", što je bio plan koji je prije upalio Crvenoj zvezdi pošto je bez srljanja stigla do dva gola.


Osvojene lopte na najvažnijem dijelu terena i brza tranzicija s lijevog boka u sredinu za penal nad Benom i gol Vukanovića, dok Partizan kao da nije vjerovao da može da se vrati.

Čak ni kada je Rikardo Gomeš iskoristio jedanaesterac pred nadoknadu vremena, govor tijela igrača u crno-bijelom nije nagovještavao da i sami oni imaju osjećaj da bi Crvena zvezda mogla da ispusti prednost, natjeravši Milana Borjana tako na tek jednu odbranu.

Crvena zvezda je ovim trijumfom povećala prednost na tabeli i na dvije pobjede je daleko od odbrane titule, dok Partizanu predstoji grčevita borba za učešće u Ligi Evrope.

Trenutno su peti na tabeli, u krizi su kakvoj ne pamte u ovom vijeku, a MONDO je u ovom tekstu odlučio da istakne pet najznačajnijih utisaka sa 160. "vječitog" derbija, iako na prvu loptu nismo vidjeli mnogo toga upečatljivog.

Meč nije bio sadržajan kao neki raniji, ali ima prostora za razmišljanje...

DA LI CRVENA ZVEZDA MALO...PRECJENJUJE DERBI?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Bez obzira na to što je Vladan Milojević u prethodnih pet derbija s Partizanom bio neporažen, taj učinak je nipodoštavan iz razloga što je Crvena zvezda u ovom trenutku, u svakom smislu, daleko jača od svog "vječitog" rivala.

Da takva vrsta pritiska postoji i kod samog Milojevića, i da su takvi komentari stigli do njega, moglo se čuti i nakon konferencije za medije poslije prethodnog derbija (1:1) kada je imao nervozan nastup govorivši o novcu, suđenju i mnogim drugim stvarima, svjestan toga da "na papiru" ništa sem ubjedljive pobjede Crvene zvezde nije dovoljno prihvatljiv rezultat u javnosti.

U četvrtak je drugi put kao trener Crvene zvezde pobijedio Partizan (2:1), ali i pored toga djelovalo je da kod njega ima malo "ukočenosti", ni blizu kao recimo protiv Liverpula...

Vladan Milojević je nakon meča govorio o tome da igrači nisu uspjevali da ponove plan sa treninga pošto je kod njih postojala blaga doza straha, odnosno na umu im je bilo da "greške ostaju za cijeli život", što je objektivno sprečavalo Zvezdu, uz defanzivan Partizan, da zaigra fudbal kakav je u viziji navijača poslije tolike razlike na tabeli Superlige.

TRENER CRVENE ZVEZDE: O STRAHU OD GREŠKE, KAPITENU...

Blagi strah u derbijima nije nikakva novost u rivalstvu Crvene zvezde i Partizana, ali možda Vladan Milojević i sadašnji igrači pomalo precenjuju najveću utakmicu srpskog fudbala, posebno nakon prikupljenog međunarodnog iskustva.

Tome su doprinela i dva "remija iz minusa", kada se očekivala ubedljiva pobeda Zvezde, a jučerašnji trijumf morao bi da im "odveže noge" za buduće duele sa Partizanom...

Koliko god da glave postanu usijane, uvijek se ohlade, a greške su ipak sastavni dio sporta, uvijek se više nauči od jednog pada s bicikla, nego svakodnevnog izbjegavanja da na njega sjednete.

PARTIZAN JE IMAO DEFANZIVNI PLAN, ALI... ŠTA ONDA?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Savo Milošević nije uspio mnogo toga novog da donese od dolaska u Partizan prošlog mjeseca, ali je u potrazi za golovima tražio od svojih igrača da budu "malo više svoji".

Sve više golova možemo da vidimo na mečevima Partizana, kako u protivničkoj, tako i u njihovoj mreži, a utisak je da je Milošević želio da pruži veću slobodu svojim igračima kako bi se oslobodili trenutnog psihološkog pritiska, makar i po cijenu lošijih rezultata, pošto jedna ubjedljiva pobjeda može da bude bolja injekcija samopouzdanja od dvije "mršave".

Ipak, derbi je derbi i treneri često na takvim mečevima promijene pristup...

Tako je bilo i sa Miloševićem..

Partizan je na "Marakanu" došao s jasnim ciljem da pokuša da Crvenu zvezdu zaustavi u organizaciji igre služeći se sličnim "trikovima" kao i njegov prethodnik Zoran Mirković, s tim da je Crvena zvezda ovoga puta imala više strpljenja i nije tako lako odustajala od svog plana.

Ideja je bila da dvojica napadača (Nikolić i Rikardo) stoje u međuprostoru i ostavljaju Jovičića "u sendviču", što je rizik na koji se nisu često odlučivali štoperi Zvezde.

Na Stadionu "Rajko Mitić" odigran je 160. "večiti derbi" u kom su crveno-beli nadigrali i pobedili rivala. Pogledajte šanse, penale, koreografiju, navijanje, faulove, golove... Strelci Ben, Vukanović i Gomeš.
Izvor: MONDO/ArenaSport/YouTube


Tako bi lopta išla u dubinu na skok Milana Pavkova ili češće ka bočnim igračima, uz koje su odmah blizu stajali krilni fudbaleri Partizana (Tošić i Pantić), pa u tim situacijama igrači Zvezde nisu uspjevali mnogo toga da naprave okrenuti leđima ili s čuvarem za vratom.

Ideja koju je Milošević imao jeste da Partizan iz osvojenih lopti u tom prostoru napravi kontre, ali su one bile rijetke i ne naročito kreativne, posebno što su najčešće bile individualne.

Defanzivno je plan Partizana jedno vrijeme "radio" jer nije bilo grešaka veznih igrača Šćekića i Zdjelara u opasnoj zoni, ali kada je prvi put izgubljena lopta na mestu odakle Crvena zvezda može da ugrozi Vladimira Stojkovića, bio je potreban i plan "B".

Ovoga puta Savo Milošević ga nije imao "spremnog u fioci".

DA, MIRKO IVANIĆ JE PRAVO POJAČANJE ZA CRVENU ZVEZDU!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Bilo je pitanje kako će se i Mirko Ivanić nositi s ceduljicom na kojoj piše suma koju je Crvena zvezda izdvojila ovog januara nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da ga dovede, ali utisak je da takve priče na njega uopšte ne utiču.

"Hladnokrvni" fudbaler igrao je van pozicije, praktično na lijevom krilu, sa posebnim taktičkim zadacima koje su Vladan Milojević i njegov stručni štab spremili za njega.

Sve do isteka sat vremena fudbala činilo se da bi možda bio korisniji u sredini terena, iza napadača ili čak u tandemu sa Jovančićem, međutim kada je prvi put na utakmici osvojena lopta i Ivanić je mogao da je traži u prostor, ne u noge okrenut leđima, bilo je jasno da Zvezdin "plan na papiru" dobija i utemeljenje u praksi, mada bi mnogi odustali od njega...

Poslao je Ivanić s boka idealnu loptu na drugu stativu za Bena, na sličan način je asistirao i Vukanoviću dvadesetak minuta kasnije, dok je imao priliku i da se upiše u strijelce.

Već sada se može reći da je donio taktičku disciplinu Zvezdi, prikazao je "školski" način igre uz pojedine "vrcave" trenutke u igri kojima pravi prednost u odnosu na čuvare, a najvažnije za Vladana Milojevića jeste što je upotrebljiv na više pozicija u igri, u zavisnosti od protivnika.

Ipak, koliko igrači znaju da budu kritikovani nakon grešaka u derbijima, što smo već ranije spomenuli, toliko znaju da budu "kovani u zvijezde", čega se podjednako treba paziti.

Opet, zbog ovakvih mečeva je i doveden.

KRATKO I JASNO, UZ APLAUZ, SAŠA ILIĆ!


Kraj jedne ere, "vječiti" derbiji neće biti isti bez njega.

Saša Ilić je dolaskom Sava Miloševića dobio malo veći prostor u igri, posebno što je novopečeni trener želio da ukazivanjem na iskustvo pokrene igrače "srednjih godina", a u četvrtak je čuveni broj "22" Partizana odigrao vjerovatno svoj posljednji meč protiv Crvene zvezde, s tim da je moguće da se najveći srpski klubovi sastanu i u finalu Kupa Srbije krajem maja.

Bio je to njegov 32. nastup protiv najvećeg rivala, a odmah po ulasku u igru vidjelo se da je i tih nekoliko minuta njemu dovoljno da poveže rastrzane redove koji su djelovali zasebno.

Baš je njegovo dodavanje prethodilo jedanaestercu nad Sašom Zdjelarom, a možda je "mala nepravda" što njemu nije ukazana prilika da sa "kreča" postigne pogodak, nego je odgovornost, kao i čitave sezone, bila na Rikardu Gomešu.

Neće posebno patiti za tim pogotkom Saša Ilić, a na njegovoj skromnosti bi mnogi aktuelni igrači Partizana mogli mnogo da nauče, posebno kada je igranje derbija u pitanju.

Odigrao ih je više nego što su čak petorica njegovih saigrača ukupno u dresu Partizana, dok je posebnu pažnju privukao i transparent Delija, što takođe dovoljno govori o tome da postoji uzajamno poštovanje iako su u pitanju veliki rivali.

To je derbi.

NOVAK SIMOVIĆ BEZ GREŠKE, POMOĆNICI BEZ POSLA

Izvor: MN PRESS

U najuzbudljivijem dvomeču četvrtfinala Lige šampiona između Sitija i Totenhema (4:4) vidjeli smo ukupno 43 prekršaja za 180+ minuta fudbala, dok je za polovinu tog vremena na beogradskom derbiju viđeno nevjerovatnih, nismo sigurni da li i rekordnih - 57 faulova!

To je pokazala zvanična statistika utakmice sa TV Arena Sport, što znači da smo u prosjku na svakih 95 sekundi vidjeli po jedan prekršaj koji znači kvarenje ritma.

Ako uz sve to uzmemo u obzir i pauze koje su uslijedile tokom čekanja da se prekid izvede, lako je izvesti zaključak da Crvena zvezda i Partizan nisu odigrali spektakularnu utakmicu, dok se ne može reći ni da je bila toliko gruba iako smo vidjeli devet žutih i jedan crveni karton...

Startovi nisu bili toliko "užasni", ne može se reći da su Novak Simović i njegovi pomoćnici napravili ijedan previd, ali je dobar komentar o njegovom suđenju dao Žarko Lazetić.

"Sudija je svirao sve, tako da zaštiti sebe", kazao je bivši fudbaler, vršilac dužnosti trenera Partizana i aktuelni šef struke Teleoptika, naglasivši da je ovo Novaku Simoviću bio prvi "vječiti" derbi u kom nije želio da mu nešto promakne i da njegovu arbitražu bude bačena sjenka.

Hrabro i bez ikakvog dvoumljenja pokazao je na "kreč" u dvije situacije, po jednu na obje strane, i nije pogriješio, dok pomoćnici nisu imali težak zadatak jer nije viđen nijedan ofsajd!

Ovaj podatak, uz broj faulova, takođe mnogo toga govori o utakmici i strategijama trenera koji su meču pristupili prije svega s željom da ne prime naivno gol, dok nije bilo prostora ni za utrčavanja iza odbrane pošto je zadnja linija rijetko kada bila rastrzana...

Pogledajte foto-galeriju sa 160. "vječitog" derbija!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC