Proljećni umor nije nepobjediv!

Tokom sivih zimskih dana često nam se čini da će sve biti lakše i ljepše čim dođe proljeće. Paradoksalno, dolaskom proljeća i sunčanih dana mi se osjećamo sve lošije...

Proljećni umor nije nepobjediv! Foto: Guliver/Getty Images/ALotOfPeople

Ova pojava naziva se proljećni umor i pogađa veliki broj ljudi. Osjećamo nedostatak energije, konstantan zamor, stalno nam se spava, opada nam koncentracija... Simptomi su jači kod ljudi koji su generalno osjetljiviji na meteorološke promjene.

Ipak, ima načina da olakšamo sebi, i to – ishranom.

Na našoj Facebook stranici čeka vas nagradna igra u okviru koje možete osvojiti poklon Hemofarm pakete, u kojima ćete pronaći sve što vam je potrebno da se osjećate sjajno!

- Za početak, povećajte unos vitamina B. Vitamine iz ove grupe pronaćićete u u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicama. Adekvatan unos će pomoći da savladate bezvoljnost i melanholiju. Osim što pozitivno djeluju na raspoloženje, vitamini B grupe imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane, a ujedno pridonose normalnoj funkciji nervnog sistema.

- Pobrinite se da uzimate dovoljno magnezijuma. Magnezijum je mineral koji je veoma značajan, jer je zaslužan za više od 300 metaboličkih procesa u organizmu. Primjera radi, utiče na rad mišća, učestvuje u brojnim hemijskim reakcijama u organizmu i prenošenju nervnih impulsa. Nedostatak magnezijuma je jako ozbiljna stvar, iako ovaj nedostatak prilično često prođe nezapaženo i naziva se i nevidljiva deficijencija. Magnezijum je mineral koji koriste svi organi u našem tijelu. Najviše ga ima u mišićima, kostima, crijevima, važan je za srce i bubrege. 

Ipak, ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo ishranom osigurati dovoljno vitamina i minerala kako bi se organizam bez problema prilagodio novom godišnjem dobu. Ovo posebno važi za starije osobe, hronične bolesnike, kao i osobe koje su svakodnevno izložene stresu.

U ovim slučajevima potrebno je uključiti vitaminsko – mineralne suplemente. Naša preporuka je Polivit B, koji sadrži kombinaciju vitamina i minerala i dokazano jača organizam, pa se u prevenciji nedostatka B vitamina preporučuje jedna tableta Polivita B na dan.

polivit B, hemofarm Foto: Hemofarm / Promo, za mondo.ba

Vitamini B kompleksa ulaze u sastav enzima koji regulišu metabolizam ugljenih hidrata, masti i bjelančevina. Vitamini B grupe čine funkcionalnu celinu, jer skoro svi učestuju u oksido-redukcionim procesima ćelijskog metabolizma.

Nedostatak vitamina B kompleksa može da dovede do gubitka apetita, nesnice, akni, anemije, opšte slabosti organizma,  nervnih poremećaja, koža postaje gruba i suva, a kosa slaba. Nedostatak  B vitamina može da se javi kod osoba koje konzumiraju dosta kafe i alkohola, kod onih koji često uzimaju antibiotike, često su pod stresom ili rade fizički naporne poslove.

magnetrans, hemofarm Foto: Hemofarm / Promo za mondo.ba

Kada je o nedostatku magnezijuma u organizmu riječ, Magnetrans 375 će vam osigurati potrebnu dozu ovog minerala svaki dan, jer u samo jednoj kesici obezbjeđuje 100 odsto dnevnih potreba za magnezijumom.

Na samom kraju – ne zaboravite da se krećete. Vježbajte, šetajte, trčite, provedite napolju što više vremena. Redovna fizička aktivnost podiže raspoloženje i nivo energije, podstiče dotok krvi u mozak, pomaže da bolje spavate, ubrzava metabolizam i podiže raspoloženje.

Uživajte u proljeću.

Ostale vijesti