Eksperiment: Prvi onlajn protest radnika u BiH

Autor:

Danas u 12 časova protest radnika se nakratko preselio u virtuelni svijet. U sindikatu koji je organizovao protest kažu da je ovo eksperiment , ali i protest prilagođen današnjim uslovima života.

2
A- A A+
Prvi maj, protest, Banjaluka Foto: Vedran Ševčuk, Mondo.ba

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH danas u podne organizovao je "onlajn protest" pod nazivom "Slobodni za praznike" kako bi skrenuli pažnju na položaj radnika u trgovini.

Prema podacima sajta slobodnizapranike.com u protestu je je učestvovalo - registrovalo se na sajtu -  34.048 ljudi.

Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama.

U Sindikatu trgovine BiH kažu da se se kroz virtuelni protest žele prilagoditi savremenom načinu komuniciranja i organizovanja aktivnosti prema i sa radnicima i iskoristiti potencijal koji se nalazi u velikom broju korisnika društvenih mreža kako bi stvorili "kritičnu masu" koja može uticati na promjene.

"Naš virtuelni protest je i svojevrstan eksperiment kojim želimo testirati da li je pasivnost građana Bosne i Hercegovine vezana samo za konvencionalne metode borbe za vlastita prava. Želimo vidjeti kako će reagovati na ovaj novi, moderni i današnjim uslovima života prilagođen angažman za vlastiti i boljitak drugih, te pokušati na ovaj način osigurati sebi oruđe i podršku u zagovaranju toliko neophodnih promjena", napisala je Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.

Sindikalci kažu da u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe.

Dodaju da su prekovremeni sati jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 zaposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze. 

Iz STBiH su uputili inicijative premijerima FBiH i RS sa molbom da se na dnevni red neke od narednih sjednica vlada entiteta uvrsti razmatranje mehanizama kojima će se osigurati pravo radnika u realnom sektoru da budu slobodni za praznike, jer u zakonima trenutno nije jasno definisano kako radnicima omogućiti da ne rade za praznike.

Prema podacima pomenutog sindikata u trgovinama širom BiH radi 150.000 radnika, a po posljednjim statističkim podacima, prosječna plata u sektoru trgovine iznosi 653 KM.

Ostale vijesti