• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksperiment: Prvi onlajn protest radnika u BiH

Autor mondo.ba

Danas u 12 časova protest radnika se nakratko preselio u virtuelni svijet. U sindikatu koji je organizovao protest kažu da je ovo eksperiment , ali i protest prilagođen današnjim uslovima života.

 Online protest slobodni za praznike Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH danas u podne organizovao je "onlajn protest" pod nazivom "Slobodni za praznike" kako bi skrenuli pažnju na položaj radnika u trgovini.

Prema podacima sajta slobodnizapranike.com u protestu je je učestvovalo - registrovalo se na sajtu -  34.048 ljudi.

Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama.

U Sindikatu trgovine BiH kažu da se se kroz virtuelni protest žele prilagoditi savremenom načinu komuniciranja i organizovanja aktivnosti prema i sa radnicima i iskoristiti potencijal koji se nalazi u velikom broju korisnika društvenih mreža kako bi stvorili "kritičnu masu" koja može uticati na promjene.

"Naš virtuelni protest je i svojevrstan eksperiment kojim želimo testirati da li je pasivnost građana Bosne i Hercegovine vezana samo za konvencionalne metode borbe za vlastita prava. Želimo vidjeti kako će reagovati na ovaj novi, moderni i današnjim uslovima života prilagođen angažman za vlastiti i boljitak drugih, te pokušati na ovaj način osigurati sebi oruđe i podršku u zagovaranju toliko neophodnih promjena", napisala je Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.

Sindikalci kažu da u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe.

Dodaju da su prekovremeni sati jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 zaposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze. 

Iz STBiH su uputili inicijative premijerima FBiH i RS sa molbom da se na dnevni red neke od narednih sjednica vlada entiteta uvrsti razmatranje mehanizama kojima će se osigurati pravo radnika u realnom sektoru da budu slobodni za praznike, jer u zakonima trenutno nije jasno definisano kako radnicima omogućiti da ne rade za praznike.

Prema podacima pomenutog sindikata u trgovinama širom BiH radi 150.000 radnika, a po posljednjim statističkim podacima, prosječna plata u sektoru trgovine iznosi 653 KM.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baka

Zabraniti rad svih trgivina za vrijeme praznika.Pa to je sramota.Juce za Uskrs neki su radili.Kako ih nije sramota pa i to su necije majke i očevi... Neka gospoda kupi namirnice dan ranije i pripremi se za prazmike...

Vetgo

@Baka U potpunom ste pravu samo ja bih tu zabranu prosirio i na svaku nedjelju kao da ne mogu se kupiti namjernice dan ranije vec moraju bas taj dan treba sindikat povesti potpisivanje za referendum da se zabrani rad nedjeljom vjerujem da bar 90% ljudi misli isto

MONDO REPORTAŽE