• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džez rez: Kvinsi Džons pozdravio Banjaluku (VIDEO)

Autor mondo.ba

Banjaluka sutra obilježava Svjetski dan džeza manifestacijom pod nazivom "DžezRez 000". To će ujedno biti i omaž legendi džez muzike Kvinsiju Džonsu čiji je orkestar prije nekoliko decenija svirao u Banjaluci.

 Jazz rez 2019 Banjaluka Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ovaj datum ustanovio je Unesko, a Banjaluka će se ove godine priključiti slavljenju džeza, što će doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024.

"Pozivamo sve poklonike dobre muzike i džeza, profesore, učenike, studente... da budu dio obilježavanja 30. aprila, Svjetskog dana džeza, po prvi put u Banjaluci. Pošto kiša neumoljivo lije, prinuđeni smo da dnevni dio programa premjestimo u Kulturni centar Banski dvor" najavili su organizatori, Udruženje građana "REZ" i Fondacija Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024.

U 13.30 casova u Banskom dvoru sviraće studenti AUBL - Nikolina Đekanovic i Mario Nikolić i biće postavljena izložba fotografija "Bašta sljezove boje" Slobodana Rašića. Od 14.00 časova možete poslušati izuzetno zanimljivo predavanje Olega Soldata "Od čaršije do džeza - kargo kultovi" te razgovor sa Sinišom Tomićem, Slobodanom Rašićem i Zoranom Šimunovićem o istorijatu "Bašte sljezove boje."

Koncerti su od 19.00 na staroj/novoj kulturnoj sceni "Bašta sljezove boje" u Kralja Alfonsa XIII, broj 12.

"Ponesite kišobrane i kabanice i ne dozvolite da kiša umanji vrhunski muzicki događaj. Dođite da zajedno uživamo u džez svirkama u noći 30. aprila. Za vas sviramo od 19.00 do kasnih večernjih časova," stoji u pozivu organizatora.

Policijski orkestar Policije RS će u okviru "DžezReza 000" da izvede kompoziciju "Banjaluka"“ u aranžmanu Dušana Pokrajčića u defileu od Banskog dvora Kulturnog centra do "Bašte sljezove boje." "Hard Rok" radio će sutra cijeli dan emitovati džez muziku koja će se slušati i u javnom prevozu.

Satnicu događaja možete pronaći OVDJE.

Kvinsi Džons i njegov orkestar su 1960. godine bili na evropskoj turneji tokom koje su posjetili Jugoslaviju i svirali u Ljubljani, Zagrebu, Banjaluci i Beogradu. Banjalučki koncert je održan u tadašnjem Domu kulture, a današnjem Kulturnom centru Banski dvor. U prvom dijelu koncerta nestalo je struje, ali koncert nije prekinut već je nastavljen uz svjetlo petrolejskih lampi. 

Atmosfera je inspirisala Fila Vudsa da napiše kompoziciju koju je nazvao "Banjaluka" a koja je prvi put odsvirana na koncertu Kvinsija Džonsa na Njuport Džez Festivalu 1961. godine, a kompozicija se našla na albumu ''Njuport 61''.

Legendarni Kvinsi Džons je poslao video-pozdrav Banjaluci i ''Džez rezu''.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop