Nakon Banjaluke, Irwinovi "Heroji" u Sloveniji

Autor:

Nakon premijere u novembru prošle godine u MSURS u Banjaluci, izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945" umjetničke grupe Irwin otvorena i u galeriji "Božidar Jakac" u Kostanjevici na Krki, Slovenija

0
A- A A+
Foto: Fena

Izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945" jednog od najpoznatijih umjetničkih kolektiva Istočne Evrope "Irwin", nastala u saradnji Istorijskog muzeja BiH i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, otvorena je u galeriji "Božidar Jakac" u Kostanjevici na Krki, Slovenija.

Tom postavkom ostvaruje se želja Istorijskog muzeja BiH da se promovišu umjetnička djela iz muzejske kolekcije, a završna izložba biće organizovana u toj muzejskoj instituciji.

Izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941–1945" višeznačni je umjetnički projekt koji podstiče na razmišljanje i dijalog o umjetnosti i čini nastavak ciklusa "Was ist Kunst", prethodno realizovanog u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama.

Obuhvata gotovo stotinu portreta narodnih heroja i boraca iz vremena NOB-a koji se 80 godina čuvaju u depoima Istorijskog muzeja BiH, a naslikali su ih najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine.

Izložbu je u Sloveniji otvorio istoričar umjetnosti i likovni kritičar Želimir Koščević, dok su o njenoj sadržaju i cilju na konferenciji za medije govorili članovi grupe "Irwin" Dušan Mandič, Roman Uranjek i Andrej Savski, direktor galerije "Božidar Jakac" Goran Milovanović, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković i kustosica Istorijskog muzeja BiH Svjetlana Hadžirović.

U ovom obliku postavka je prvi put predstavljena banjalučkoj publici na otvorenju 29. novembra prošle godine u Muzeju savremene umjetnosti RS, a nakon galerije "Božidar Jakac" njen put se dalje nastavlja u Rim, Prag, Beograd i Zagreb.

U toku ljeta u Istorijskom muzeju BiH u glavnom izložbenom prostoru će biti predstavljeni svi radovi iz Zbirke umjetničkih djela, saopšteno je iz Istorijskog muzeja BiH.

Tagovi:

Ostale vijesti