Muzika se vratila u ''Baštu sljezove boje'' FOTO

Autor:

Banjaluka je obilježila Svjetski dan džeza, a tim povodom nakon mnogo godina muzičari su ponovo zasvirali u kultnom prostoru na kojem se nekada nalazila ''Bašta sljezove boje''.

Muzika se vratila u ''Baštu sljezove boje'' FOTO Foto: Mondo/Željko Svitlica

Popularno sastajalište ljubitelja rok muzike u Banjaluci tokom osamdesetih godina danas je nakratko "vraćeno svojoj staroj namjeni". U okviru "DžezRez" festivala na parkingu u Ulici Kralja Alfonsa ponovo se začula svirka.

Uvertiru je napravio Orkestar Policije Republike Srpske koji je izveo kompoziciju "Banjaluka" u aranžmanu Dušana Pokrajčića, u defileu od Banskog dvora do "Bašte sljezove boje".

U 18 časova u ''Bašti'' je zasvirao je kvartet "Flutete", a od 19.00 "Džez bluz", ponovo policijski orkestar, Gradski tamburaški orkestar, "Džez gitars", pa "Duško Šobat Grup."

Festival "DžezRez" počeo je u 13.30 časova koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Nikoline Đekanović i Marija Nikolića u Banskom dvoru.

Na istom mjesto otvorena je i izložba fotografija "Bašta sljezove boje" Slobodana Rašića koja premotava sjećanja na nekadašnji istoimeni prostor za koncerte u Banjaluci.

Ranije ove godine najavljeno je da je regulacionom plan dijela centralnog područja grada Banjaluke predviđeno da "Bašta sljezove boje" bude revitalizovana.

Organizatori manifestacije "DŽezRez" su Udruženje građana "Rez" i Fondacija Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024, a posvećena je legendi džez muzike Kvinsiju Džonsu, čiji je orkestar prije nekoliko decenija svirao u Banjaluci.

Ostale vijesti