Zašto je Dodik izgovorio ''merhaba, asker"?

Autor:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je juče tokom posjete Ankari počasnu tursku gardu pozdravom ''merhaba, asker'', što je naišlo na vatromet reakcija u Bosni i Hercegovini.

Zašto je Dodik izgovorio ''merhaba, asker"? Foto: Beta/AP Photo/Amel Emric

Dodika i člana Predsjedništva Šefika Džaferovića na početku zvanične posjete Turskoj dočekao je predsjednik Redžep Tajip Erdogana i turska počasna garda koju je Dodik pozdravio sa ''merhaba, asker'' što znači ''pozdrav, vojnici.''

Ovaj pozdrav je dio tradicionalnog protokola prilikom državničkih posjeta Turskoj.

Tim riječima počasnu gardu na istom mjestu pozdravio je 4. aprila prošle godine predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a u maju iste godine to je uradio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Angela Merkel je u pratnji tadašnjeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua s njemačkim naglaskom izgovorila ''merhaba, asker'' 2016. godine kao i mnogi drugi evropski i svjetski državnici.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, 2015. godine takođe je izgovorio ''merhaba, asker'' na početku posjete tročlanog predsjedništva Turskoj.

To je izazvalo veliku pažnju u BiH isto kao i Dodikovo ''merhaba'', posebno jer su neki primijetili da je Čović riječi pogrešno izgovorio.

Izvor: YouTube/Türkiye Gazetesi

Ostale vijesti