• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je da Vinči ostavio brojne nedovršene slike

Doktori čiji je rad objavljen u 'Journal of Royal Society of Medicine' smatraju da su otkrili razlog zbog kojih je Leonardo da Vinči brojne slike ostavio nedovršenim.

Nesvjestica je uzrokovala traumatsko oštećenje živaca desne ruke Leonarda da Vinčija te bi mogla biti razlog zašto su njegove slikarske vještine oslabile u njegovoj kasnoj karijeri, odnosno zašto je tokom posljednjih pet godina slikarstva ostavio brojne slike nedovršene, uključujući i Mona Lisu.

Iako je oštećenje utiecalo na njegovu sposobnost da drži palete i kistove desnom rukom, bio je u mogućnosti nastaviti podučavati i crtati lijevom rukom.

Pet stvari koje niste znali o Leonardu da Vinčiju

Ranije se smatralo kako je paraliza desne ruke bila povezana s moždanim udarom, ali liječnici, čiji je rad objavljen u 'Journal of Royal Society of Medicine', postigli su drukčiji zaključak nakon što su analizirali da Vinčijev nacrt iz 16. vijeka.

"Umjesto tipične stisnute šake vidljive u mišićnoj spastičnosti nakon moždanog udara, nacrt sugeriše alternativnu dijagnozu poput ulnarne paralize, obično poznate kao 'pandža'", navodi David Lazeri, jedan od autora.

On sugeriše da je veća vjerojatnoća da se dogodila sinkopa ili nesvjestica toekom koje je da Vinči možda zadobio akutnu traumu desnog gornjeg ekstremiteta, razvijajući ulnarnu paralizu.

Ulnarni živac kreće od ramena do malog prsta i upravlja gotovo svim unutrašnjim mišićima ruku koji omogućuju fine motoričke pokrete, prenose mediji.

Ako imate 100 miliona viška i volite slike...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop