• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Cilj milijardu i po KM stranih investicija"

Autor mondo.ba

Želimo predstaviti BiH u boljem svjetlu kako bismo postali konkurentniji i prepoznatljivi, kako bi nas vidjeli kao mjesto povoljno i poželjno za biznise, kaže ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović

Više od 3.000 učesnika do sada je potvrdilo svoje prisustvo na trodnevnom godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu, potvrdio je za Klix.ba  ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Visoki funkcioneri i brojne delegacije od jutros pristižu u glavni grad BiH gdje će se odvijati svi događaji u naredna tri dana.

Ministar Šarović kaže da je obišao sve lokacije ovog velikog skupa, kao i da je sve pripremljeno do posljednjeg detalja.

"Nemamo nikakvih problema u organizaciji. Možda nam najviše smeta ovakvo vrijeme. Nadamo se da će narednih dana biti bolje. Delegati, gosti i učesnici već pristižu. Većina guvernera je u zgradi Vijeća ministara gdje imaju svoje bilateralne sastanke", kaže Šarović.

On dalje dodaje kako će ovo biti najmasovniji samit EBRD-a koji će doprinijeti privlačenju stranih investicija u BiH.

"Želimo predstaviti BiH u boljem svjetlu kako bismo postali konkurentniji i prepoznatljivi, kako bi nas vidjeli kao mjesto povoljno i poželjno za biznise. To je jedna poruka koja je važnija od brojki i broja potpisanih ugovora. To je šansa da imamo priliv stranih investicija svake godine veće od miliijardu. Bilo bi dobro da to bude milijarda i po, što bi nam omogućilo rast od pet posto što garantuje sustizanje onih kojih su nas pretekli prethodnih godina. Uvjeren sam da će svi događaji u ova tri dana tome doprinijeti", istakao je Šarović.

Ministar ističe i značaj potpisivanja ugovora za infrastrukturne projekte tokom trodnevnog skupa u Sarajevu, prije svega za Koridor 5C. On dodaje kako nije samo infrastruktura u fokusu, već se sve veća pažnja usmjerava na razvoj malih i srednjih preduzeća.

Tim povodom Šarović preporučuje današnji događaj u 14 sati u Holiday Innu na kojem će se govoriti o malim i srednjim preduzećima.

Za danas je najavljena i sesija sa baronicom Catherine Ashton koja će govoriti o globalnim kretanjima te kako vidi rast Zapadnog Balkana.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Misirac

Totalno nerealno. Zato je i on nasmejan, kao da priča vic.

DC

@Misirac isti Sir Oliver iz Alan Forda.

MONDO REPORTAŽE