Višković: 210 miliona od EBRD za autoput "Pet ce"

Autor:

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Sarajevu da je u razgovorima sa predstavnicima EBRD-a dogovoreno oko 210 miliona evra kredita za BiH.

1
A- A A+
Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri Foto: MONDO/Samir Cacan

Predviđeno je 150 miliona za Republiku Srpsku, a Federacija BiH će dobiti 60 miliona. Novac je namijenjen za izgradnju obilaznice oko Doboja na Koridoru "Pet ce".

Višković je izjavio novinarima na Godišnjem skupu direktora EBRD-a da je ovo pitanje, koje je bilo u zastoju nekoliko mjeseci, definitivno sinoć usaglašeno.

On je istakao da je Republika Srpska dostavila EBRD-u preliminarni pregled projekata koje želi da realizuje i očekuje da se EBRD u najkraćem roku izjasni oko toga.

"To su neki infrastrukturni i projekti iz obnovljivih izvora energije, odnosno energetski projekti. Republika Srpska ima namjeru da u narednom periodu gradi objekte koji bi proizvodili oko hiljadu megavata električne energije iz obnovljivih izvora i nadam se neće izostati i finansiranje. EBRD je zainteresovan da finansiura projekte iz oblasti zelene energije, odnosno obnovljivih izvora", istakao je Višković.

On je izrazio nadu da će skup EBRD-a u Sarajevu donijeti velike koristi Republici Srpskoj i BiH, jer su već dogovoreni neki projekti.

Ostale vijesti