• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saša Lukić: Čim sam Pjaniću oteo loptu...

Autori mondo.ba Autori Anadolija

"Pokušaćemo da napravimo korak više i da uđemo u istoriju kao prva generacija Torina koja je osjetila draž grupne faze Lige šampiona", rekao je Saša Lukić.

-Nebojša Petrović -

Italijani kažu da je Pjaniću oteo loptu u stilu klasične ’šestice’, a da je Ščesnog savladao u maniru vrhunske ’desetke’. Saša Lukić je zajedno sa Kristijanom Ronaldom obilježio posljednji ’Derbi dela Mole’ i omogućio navijačima Torina da i dalje maštaju o Ligi šampiona.

„Osjećaj je fenomenalan. Utakmica je bila od izuzetne važnosti za obje ekipe, bez obzira što je Juventus odavno riješio dileme oko šampionske titule. Zahvaljujući sjajnim partijama u proljećnom dijelu sezone, došli smo u situaciju da se borimo za jedno od prva četiri mjesta koja vode u najelitnije evropsko takmičenje. Svakako da bi i Liga Evrope bila veliki izazov, ali pokušaćemo da napravimo korak više i da uđemo u istoriju kao prva generacija Torina koja je osjetila draž grupne faze Lige šampiona“, rekao je Saša Lukić.

- Dobra stvar za italijanski fudbal -

Koliko god je trka za ’skudeto’ i ove sezone bila neinteresantna i dosadna, toliko je borba za učešće u evropskoj eliti uzbudljiva i spektakularna. Trenutno, šest ekipa ravnopravno konkuriše za preostala dva mjesta (pored Juventusa i Napolija).

„U posljednja tri kola, očekuju nas dueli sa Sasuolom, Empolijem i Lacijom. Vodiće se žestoka borba do posljednjeg minuta 38. kola. Atalanta je pobjedom u Rimu napravila veliki posao i sada je u najboljem položaju jer ima tri boda više od Milana i Rome. Mi smo trenutno na sedmom mjestu, koje takođe vodi u Evropu ukoliko u finalu Kupa trijumfuje ekipa koja se na kraju prvenstva nađe među prvi sedam (igraju Atalanta i Lacio, op.a.). Dobro je za italijanski fudbal što toliki broj klubova učestvuje u trci za izlazak na međunarodnu scenu“, istakao je Lukić.



U načinu na koji je Miralem Pjanić izgubio duel sa Lukićem i kumovao vođstvu Torina, moglo bi da se nasluti da u Juventusu još uvek razmišljaju o Tadiću, De Jongu, De Lihtu, Neresu...

„Mislim da ne. Juventus je veliki klub i tamo igraju suviše ozbiljni igrači da bi sebi dozvolili odsustvo koncentracije zbog nečega što je bilo i prošlo. Siguran sam da su oni vrlo brzo arhivirali poraz od Ajaksa i da su već postavili ciljeve za novu sezonu. Čitao sam pažljivo izjave Ronalda i Alegrija, govorili su o žestokoj konkurenciji u Ligi šampiona i svjesni su da nije jednostavno svake godine igrati veliko finale. Ne vjerujem da bilo ko u Juventusu razmišlja i dalje o Ajaksu, okrenuli su se novim izazovima, da uspješno privedu kraju ovo prvenstvo i da uskoro krenu u novi pohod na titulu evropskog prvaka. Ne slažem se da je Torino u subotu igrao protiv demotivisanog protivnika. Naprotiv“, kazao je Lukić.

Lukić je u većem dijelu sezone bio alternativa za Mejtea na sredini terena. Promjena sistema Valtera Macarija širom mu je otvorila vrata startne postave i mnogo veću minutažu.

„Sada igramo sa trojicom u sredini terena i zaista odlično funkcionišem u društvu Rinkona i Mejtea. Rinkon je dobio žuti karton u derbiju i nema pravo nastupa protiv Sasuola, ali to ne mijenja ništa u taktičkom smislu jer će na njegovo mjesto uskočiti Bazeli. Imao sam protiv Juventusa nešto ofanzivniju ulogu, uz zadatak da od starta utakmice vršim pritisak na Miralema Pjanića jer je on glavni ideolog svih akcija Juventusa. Plan je urodio plodom već poslije dvadesetak minuta igre. Ušao sam muški u taj duel i kada sam oduzeo loptu nisam imao ni najmanju dilemu da li da šutiram ili da dodam. Znao sam 100 odsto da ću postići gol“, naglasio je Lukić.

Učinio je to sa takvom rutinom kao da svake nedjelje bar jednom trese protivničke mreže. Statistika je surova i kaže da mu je ovo prvi gol od kako je napustio Partizan i postao internacionalac.

„Čekao sam i dočekao. Nije da nisam ulazio u šanse, ali lopta nikako nije htjela u mrežu. Radio sam na tome, ostajao poslije treninga i vježbao završnicu, ovaj šut je rezultat napornog rada. Nisam mogao da izaberem bolji trenutak za prekid golgeterskog posta. Ovo mi je svakako najljepši gol od kako sam počeo da se bavim fudbalom i imaće veliki uticaj na dalji razvoj moje karijere. Zato sam i bio van sebe od sreće. Potrčao sam prvo ka tribini gdje su naši navijači, pa se predomislio i krenuo ka klupi, ali sam u posljednjem momentu shvatio da trčim ka klupi na kojoj su igrači Juventusa i trener Alegri. Onda sam rešio da kleknem kao Mance, pa neka me noge same nose gdje god im volja. Da sam mogao, izletio bih sa stadiona od uzbuđenja. Dati tamo gol, na njihovom stadionu, to je nešto neopisivo“, pričao je Lukić.



Protiv Milana je imao obavezu da ”kidiše” na Bakajokoa i odradio je i to za čistu ”desetku”. Očigledno postaje Macarijev čovjek za specijalne zadatke.

„Navikao sam na poziciju ’ređiste’, ali mi ne smeta ni kada šef odluči da me pomjeri naprijed. Možda u tom drugom slučaju imam više slobode i više prostora da zaprijetim golu protivnika. Macari je iskusan stručnjak, zna šta je najbolje za ekipu i drago mi je što sam postao važna karika u njegovoj koncepciji. Konkurencija je velika, svi žele da igraju i nije lako izboriti se za statusom standardnog prvotimca. Nadam se da će i Zaza proraditi kada je to najvažnije. Ima veliku karijeru iza sebe, često je rješavao one najkomplikovanije utakmice i kucnuo je čas da se probudi. Neće ga gol, ali svojim kretanjem i osjećajem za igru umije da bude veoma koristan za ekipu“, rekao je Lukić.

- Zabavljaju anđele fudbalskim majstorijama -

Slučajno ili ne, Lukićev izlazak igre ’spustio’ je celu ekipu Torina i omogućio Spinacoli da servira Ronaldu za izjednačenje i konačan rezultat.

„Ostaje žal što nismo izdržali još tih desetak minuta. Velika šteta. Činjenica da žalimo zbog remija sa Juventusom, dovoljno govori o mentalitetu ovog tima Torina. Ranije bi se taj bod smatrao kao ogroman uspjeh, sada smo svjesni svojih mogućnosti i ulazimo u svaku utakmicu sa ciljem da osvojimo cijeli plen. Diktirali smo ritam i bili bolji od ekipe koja već osam godina suvereno vlada italijanskim fudbalom i redovno stiže do završnice Lige šampiona. A to nije nimalo jednostavno. Ronaldo je opet dao nevjerovatan gol. Nijedan igrač na svijetu ne može onako da skoči i da se zadrži u vazduhu dok mu lopta ne padne na glavu. Meni se to graniči sa zakonima fizike. Zato morate stalno da budete blizu njega, da ga bar malo poremetite kod skoka. Ako mu dozvolite da skoči bez duela, onda je on nemilosrdan“, smatra Lukić.



Kada se saberu bodovi gradskih rivala u pet najkvalitetnijih liga u Evropi, samo su Junajted i Siti ispred Torina i Juventusa. Ovaj posljednji ”Derbi dela Mole” igran je u nebičnom terminu (petak), jer se dan kasnije obilježavalo 70 godina od avionske tragedije u kojoj je nastradao kompletan tim ”Grande Torina”.

„Naježio sam sa kada sam izašao iz autobusa i čuo da 10.000 navijača na Supergi skandira moje ime. To me je još jednom uvjerilo koliki značaj ima kada fudbaler Torina zatrese mrežu Juventusa. Išli smo da odamo počast legendama kluba, članovima tima koji se smatra najboljim u istoriji italijanskog fudbala. Sudbina je htjela da oni završe tako tragično, ali u gradu se i dan danas oseća njihovo prisustvo. Legenda o Macoli, Loiku, Baćigalupu, Mentiju i ostalima prenosi se sa kolena na koleno. Ovde se kaže da oni nisu nastradali, već da su otišli na još jedno gostovanje i da tamo i dalje zabavljaju anđele svojim fudbalskim majstorijama“, istakao je Lukić.

- ”Srpski Modrić” -

Najljepše priznanje Lukić je dobio od španskih medija koji su ga tokom boravka u Levanteu, proglasili ’srpskim Modrićem’ i predvidjeli mu vrhunsku karijeru:

"Taj nadimak me čini ponosnim, ali me u isto vrijeme i obavezuje. Luka je najbolji vezni fudbaler na svijetu i mislim da je zasluženo osvojio ’Zlatnu loptu’. Kada bih morao da glasam između njega i Grizmana, ne bih imao dilemu. Mesi i Ronaldo su sa druge planete, ali je Modrić neprikosnoven među zemljanima. Za mene je privilegija kada me porede sa takvim virtuozom. Ne mogu da kažem da nama u Srbiji nije u interesu da se borimo za nacionalne boje i da ne volimo državu u kojoj živimo. Ali definitivno, Hrvati imaju to 'nešto' što pravi razliku. Pokušavam da pronađem pravi izraz, ali mi ne ide. Eto, neka bude 'to nešto'. Nadam se da ćemo shvatiti o čemu je riječ i da ćemo i mi bljesnuti na Evropskom prvenstvu", kazao je Lukić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC