• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dejan Stanković: Kako sam postao Murinjova "desna ruka"

Autor mondo.rs

Dejan Stanković pričao studentima na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu o svojoj karijeri i ljudima koji su ga pratili kroz nju.

Proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković u petak je bio u ulozi predavača na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

Nekadašnji igrač Crvene zvezde, Lacija i Intera istakao je da mu je rad sa decom prioritet i da je osnivanje kampa način na koji može da se oduži svojoj zemlji, jer se za decu vredi boriti i zbog njih ne treba odustajati.

"Nisam znao kako da vratim fudbalu koji mi je mnogo dao. Već 22 godine živim u inostranstvu, ali nikad nisam otišao odavde. Birao sam kako da vratim nešto fudbalu i najlepše je raditi sa decom u svojoj državi. Ne bavimo se samo fudbalom. Ništa ne može da nas iznenadi na terenu, samo krava ako uđe na teren", rekao je Stanković

On je rekao da svako ko želi da postane pravi sportista, mora da bude spreman na odricanje, da ima želju i volju. Stanković je napomenuo i da je ovaj svet "mnogo brz za njegov ukus" i da mu se to uopšte ne sviđa, pošto je odrastao u drugom svetu.

"Najvažnije mi je ono što se dešava oko terena jer da bi postao pravi sportista moraš da provedeš bar jednu nedelju sa nama. Sa decom provodimo sigurno 12 sati dnevno, od ujutro do uveče. Nismo im uzimali telefone. Sa decom smo od ujutro do uveče, a telefone koriste i manje od sat vremena dnevno. Uspeli smo da spojimo tu decu. Oni ne proživljavaju to što smo mi, a mi smo im sve stavili u jedan paket. Ko je bio sa nama, to može mnogo da ceni. Trudiću se da to i poboljšam. Imamo kriterijume ispod kojih nećemo. Moja budućnost je vezana isključivo za decu. Za njih se vredi boriti i ne odustajati."


Predavanju je prisustvovao veliki broj studenata, a amfiteatar fakulteta na Banovom brdu bio je pun. Stanković je dočekan ovacijama i aplauzom.

"Lakše mi je bilo kada sam igrao nego sada da ovako sedim ispred vas, imam malu tremu. Lakše mi je pred 80 hiljada ljudi nego pred vama koji ste budućnost Srbije", naveo je Stanković uz osmeh.

Govoreći o svojoj karijeri, Stanković je istakao da je najbitnija ravnoteža, a da je njegov put bio "lep proces".

"Odrastao sam kao svako normalno dete. Fudbal je bio moja pasija. Poštovao sam svaki dres koji sam nosio, svaki sam pošteno oznojio i predstavljao ga sa velikim zadovoljstvom. Vrednosti života moraju da se prate. Neće život ka vama krenuti, već vi ka životu. Biće uspona i padova, ali bez odustajanja. Mnogo sam se odricao, bio sam privržen fudbalu, sportu, za mene je samo bila lopta", rekao je on.

"Kod mene se sve brzo dešavalo u životu. Sa 16 godina sam ušao u prvi tim, sa 19 sam otišao u Lacio, sa 27 već imao troje dece... Svaku odluku sam lično doneo. Odluka može da bude prava i pogrešna, a imao sam tu sreću da su sve moje bile prave. Karijera dođe i prođe. Ali, kada se okreneš i pogledaš šta si ostavio, to te čini ponosnim", dodao je Stanković.

Naveo je da je svaki trener sa kojim je radio ostavio trag, počevši od Dragana Šipke koji ga je selektirao u Teleoptiku, iz kog je kasnije otišao u Crvenu zvezdu.

"Nekad kao profesionalac moraš da budeš i egoista. U Zemunu su mi, kao što je poznato, rekli da sam mali, netalentovan... Šipka me je registrovao, igrao sam za starije, dres mi je bio kao suknja. Posle su tu bili Tomislav Milićević, Vladimir Petrović, pa Ljupko koji je imao hrabrosti da me sa 16 godina ubaci u vatru. Sada kad pogledam, bio sam mnogo mlad. Sve je išlo korak po korak. Nisam preletao stanice već sam svaku dobro utvrdio i zgazio. Tako je sve išlo", rekao je Stanković.

Izvor: MN PRESS


Posebnu zahvalnost imao je za Sinišu Mihajlovića koji mu je pomagao, ne samo na terenu, a govorio je i o odnosu sa Žozeom Morinjom, sa kojim je osvojio "triplu krunu" sa Interom.

"Mislio sam da sam dao sve fudbalu. Izvukli su iz mene maksimum. Ali, došao je Murinjo, 16. jula 2008. Pričalo se da li ću da idem ili ne iz Intera. Sačekao me je i rekao mi da ću biti njegova opklada. 'Pusti šta pišu, ostaćeš i biti moja desna ruka'. To je bilo samo 10 minuta sastanka. To govori kakav je psiholog. Kod njega sam još 30 odsto dobio kao čovek i 30 odsto kao igrač. Sa njim smo uspeli da napišemo istoriju Intera, uzeli smo 'triplu krunu'. Ulazim u ponedeljak u Kuću slavnih u Interu, mogu da se pohvalim", naveo je.

Stanković je rekao da je po završetku profesionalnog bavljenja fudbalom "ponovo učio da hoda", da ga je "uhvatio strah" i da nije znao šta da radi. Želeo je da proba sve i trenerski posao, direktorski, rad u UEFA i da je posle svega shvatio čime želi da se bavi u budućnosti.

Osnovao je kamp "Deki5" koji već dve godine okuplja mlade fudbalere u Srbiji, ali i širom sveta, pošto je održan u Australiji, a biće i u Čikagu i na Malti.

"Mislim da je ovo prava stvar. Želeo sam da se odužim. Nisam napravio osrednju priču, komercijalu. Ja sam ostvaren čovek u svakom smislu. Ne treba mi ništa osim zdravlja. Imam volju, želju i fenomenalan tim. Želim da deca osete šta to znači. Došlo mi je dete koje nikad nije jelo voće u životu. Bio je sa nama na kampu i posle toga je od majke tražio novac da ode na pijacu i kupi voće. To je primer, naučili smo ga kako treba da se hrani i šta da radi", rekao je Stanković.

"Idemo u inostranstvo da pokažemo šta znamo, ali baza je ovde. To je lepo iskustvo. Hoćemo da što više svog profesionalnog i ljudskog iskustva prenesemo na decu u razvoju. Rad je ozbiljan i odgovornost je ozbiljna", dodao je.

Izvor: MN PRESS


Stanković je istakao da mu je pre svega cilj da od dečaka napravi dobre ljude.

"Ne možeš da budeš kompletan ako nisi dobar čovek. Za ozbiljnog sportistu, koji hoće da bude na vrhunskom nivou, moraš da budeš kompletna ličnost. Nema tu prevare, pre ili kasnije će ružni karakter izaći na videlo i on će te kočiti da napreduješ. Moraš da budeš kompletna ličnost", rekao je Dejan Stanković.

Profesor Aleksandar Janković istakao je da mu je zadovoljstvo što je fakultet ugostio nekadašnjeg vrhunskog igrača.

Predavanju je prisustvovao i Predrag Peruničić iz ministarstva omladine i sporta, koji je rekao da studenti imaju priliku da uče od najboljih, poput Stankovića i da treba da budu kao on uporni i da će tako sigurno uspeti.

Sve u 16, gost Dejan Stanković
Izvor: YouTube/MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC