• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dosta je bilo čuda: Siti šampion Premijer lige!

Autor mondo.rs

Mančester siti nije dozvolio novo čudo Liverpula - "građani" su zauzeli prvo mesto na kraju sezone 2018/19 nakon pobede u Brajtonu, epska borba je završena spektakularno, za bod su "redsi" ostali iza!

Liverpulova sezona je bila neverovatna, ali Mančester siti je šampion!

Za bod!

Delovalo je da ćemo imati dramu u poslednjem kolu Premijer lige pošto ništa nije bilo rešeno do poslednjeg kola sezone, ali je ona potrajala tek dvadesetak minuta u kojima je Liverpul "držao" prvo mesto na tabeli, da bi se Mančester siti probudio na vreme.

Možda je upravo Marej u 27. minutu, dok je Liverpul uveliko vodio protiv Vulverhemptona golom Sadija Manea, naterao da im se "odvežu noge" i da krenu odlučnije...

Tako su "građani" za samo 60 sekundi preko Aguera izjednačili, pa poveli u 38. minutu nakon skoka Laporta, kada mu je asistirao Mahrez, da bi Alžirac i definitivno "obezbedio titulu" sjajnim udarcem sa distance u 62. minutu.

Time je opravdao Pepovo poverenje koji ga je neočekivano birao za ovaj meč, dok je prethodnih pet gledao s klupe, da bi rezultat u finišu dodatno uvećao Gundogan u 72. minutu.

/OSVOJILI SU 97 BODOVA OVE SEZONE, ALI TO NIJE DOVOLJNO!/

Liverpul je za to vreme postigao i drugi gol na meču protiv Vulverhemptona, takođe preko Sadija Manea, ali ovoga puta nije se "desilo čudo" kao u toku nedelje kada su izbacili Barselonu za finale Lige šampiona, pa ni ovo nija ta sezona u kojoj će dočekati titulu koju čekaju (predugo) od 1990. godine.

"Građani" su odbranili titulu u Premijer ligi i doneli ukupno šesti pehar prvaka Engleske u prostorije na "Etihadu", četvrtu u novoj eri kluba od promene vlasništva...

BRAJTON - MANČESTER SITI 1:4 (1:2)
/Marej 27 - Aguero 28, Laport 38, Mahrez 64, Gundogan 72/

Zanimljivo je da je Liverpul duže ove sezone bio prvi na tabeli od Sitija, ali nije i na kraju; "građani" su na čelo tabele seli u oktobru, ispustili su je u decembru, pa je Liverpul držao "presto" sve do početka marta.

Raspored je diktirao to da se dve ekipe često smenjuju na liderskom mestu, ali je zapravo Siti nijednog trenutka nije ispuštao jer je vezao 14 pobeda za titulu.

Na samo šest utakmica ove sezone Siti nije pobedio, remizirali su sa Vulverhemptonom i Liverpulom, dok su bili poraženi od Čelsija, Kristal Palasa, Lesterom i Njukaslom, ali poslednji put još krajem januara otkako su se "naoštrili" na slavlje.

Ono gde je Liverpul možda ispustio titulu jeste remi protiv Mančester junajteda, koji su obeležile povrede, a kada je Jirgen Klop kritikovan zbog manjka ambicioznosti.

/DESET GODINA JE TRENER, OSAM GODINA JE PRVAK!/

Mančester siti je na kraju bio bolji za jedan bod u jednoj od najluđih sezona Premijer lige, doduše samo udvoje, dok im preostaje i borba za FA Kup, što je šansa i za triplu krunu.

"Građanima" je Liga šampiona pokvarila slavlje gde su završili samo u četvrtfinalu od Totenhema koji će se upravo sa Liverpulom boriti za trofej ovog takmičenja, dok su u drugom "evrofinalu" Čelsi i Arsenal, kome je to jedina šansa da ponovo igra u eliti.



Za ovu sezonu Mančester sitija vredi čestitati i Pepu Gvardioli kome je ovo druga šampionska titula u Engleskoj, nakon što ih je osvajao po tri u Španiji i Nemačkoj. 

Sudeći po reakciji na kraju, ovo mu je možda i najdraža!

Borio se Mančester siti tokom čitave sezone s povredom najboljeg igrača Kevina de Brujnea, koji je više puta morao na pauzu, ali su gol Vensana Kompanija u prošlom kolu protiv Lestera i "klač" momenti Aguera i Mahreza bili dovoljni za titulu.

SEZONA 2019/20

Iz Premijer lige su ispali Kardif, Hadersfild i Fulam, i to odavno, dok će njih zameniti Šefild junajted i Norič, dok je ime treće ekipe i dalje neizvesno. U toku su plej-of polufinala Čempionšipa između Aston Vile i VBA (prvi meč 2:1) i Lidsa i Derbija (prvi meč 1:0), a tek nakon revanša i potom finala na "Vembliju" saznaćemo ko ide u elitu.

Vredi istaći i neverovatno Emerika Laporta koji je briljirao cele sezone, kao i verovatno najboljeg igrača tima u ovoj takmičarskoj godini - Bernarda Silve.

Serhiju Agueru je izmakla nagrada za najboljeg strelca takmičenja iako je danas pogodio jednom mrežu Brajtona (21), pošto su za pogodak bili uspešniji Mohamed Salah, Sadio Mane i Pjer Emerik Obamejang (22).

Ko će skinuti Siti sa trona i da li iko može, ne znamo, ali radujemo se idućoj sezoni koja počinje već za tri meseca...

REZULTATI POSLEDNJEG KOLA PREMIJER LIGE:

Liverpul - Vulverhempton 2:0 (1:0)
/Mane 17, 82/

Brajton - Mančester siti 1:4 (1:2)
/Marej 27 - Aguero 28, Laport 38, Mahrez 64, Gundogan 72/

Lester - Čelsi 0:0

Totenhem - Everton 2:2 (1:0)
/Dajer 3, Eriksen 75 - Volkot 69, Tosun 72/

Kristal Palas - Bornmut 5:3 (3:1)
/Batšuaji 25, 33, Simpson ag 38, Van Anholt 65, Taunsend 81 - Lerma 45, Ajb 57, King 73/

Fulam - Njukasl 0:4 (0:2)
/Šelvi 9, Perez 12, Šer 61, Rondon 90+1/

Sautempton - Hadersfild 1:1 (1:0)
/Redmond 41 - Pričard 55/

Votford - Vest Hem 1:4 (0:2)
/Delofeu 46 - Nobl 16, 80, Lanzini 40, Arnautović 72/

Barnli - Arsenal 1:3 (0:0)
/Barns 65 - Obamejang 52, Obamejang 63, Nketija 90+4/

Mančester junajted - Kardif 0:2 (0:1)
/Mendez-Laing 23p, 54/

TABELA:
Mančester siti 98, Liverpul 97, Čelsi 72, Totenhem 71, Arsenal 70, Mančester junajted 66, Vulvs 57, Everton 54, Lester 52, Vest Hem 52, Votford 50, Kristal Palas 49, Bornmut 45, Njukasl 45, Barnli 40, Sautempton 39, Brajton 36, Kardif 34, Fulam 26, Hadersfild 16.


IZ MINUTA U MINUT:

90+2' -
KRAJ! SITI JE ŠAMPION ENGLESKE!

82' - Sadio Mane postiže drugi gol na meču Liverpul - Vulverhempton i tako su na prvom mestu liste strelaca Salah, Mane i Obamejang!

72' - GOOOOOL! SITI VODI 4:1! GUNDOGAN!

Sada je već čudo potrebno Liverpulu!

Gundogan je perfektnim "slobodnjakom" sa 25 metara verovatno upisao šestu titulu za Siti u istoriji, pošto da se to ne bi desilo - moramo da vidimo tri gola Brajtona, koji gotovo da nije prešao na protivničku polovinu za celo poluvreme...

64' - GOOOOOL! SITI VODI 3:1! MAHREZ!


Vrebali su i vrebali, pa postigli gol!

Najskuplje pojačanje Sitija iz letnjeg prelaznog roka je neočekivano dobio šansu od prvog minuta, a onda vratio golom. Mahrez je napravio "lažnjak" na 20 metara, odlučio se potom na šut desnom nogom i "probio" Metjua Rajana za treći gol svog tima.

60' -
Siti je mnogo bliži trećem golu nego što je Brajton drugom.

54' -
Sporna situacija nakon što je Ederson uhvatio "živu loptu" u ruke nakon dodavanja Emerika Leporta, ali ne oglašava se sudija.

50' -
Žestok pritisak Sitija od početka meča, ali Brajton se brani svim snagama.



- Navijači Vulverhemtpona našli su način kako da se zezaju na gostovanju na "Enfildu" tako što "pale" domaće navijače slavljem na tribinama, tako da oni misle da je Brajton postigao gol protiv Mančester sitija... Dobra fora!


45' -
Prvo poluvreme na stadionu Brajtona završava se snažnim udarcem Luisa Danka iz "slobodnjaka", večito nesigurni Ederson i ovoga puta nije uspeo da uhvati loptu ili da je ukroti kako želi, ali pogotka nema... Siti je na 45 minuta daleko od šampionske titule.


38' - GOOOOL! SITI VODI! LAPORT! 2:1 ZA SITI!

Savršen centaršut Rijada Mahreza iz kornera i "nebeski skok" Emerika Laporta, pa se Mančester siti vraća na čelo table. 11 minuta je Liverpul bio prvi, ali je Siti uspeo da preokrene rezultat.

Čuvao je Marej štopera Sitija, ovaj se u jednom trenutku oslobodio i zakucao loptu u mrežu nemoćnog Metjua Rajana.


37' -
Velika greška Mareja i izgubljena lopta u začetku akcije, očas posla je u šansu ušao Mahrez, ali je bio možda i presebičan.

28' - GOOOOL! AGUERO! SITI JE IZJEDNAČIO!

Samo oko 60 sekundi trajalo je vođstvo Brajtona, a onda Kun!

Legendarni napadač Sitija, koji je bio i strelac onog pogotka iz 93. minuta za titulu 2012. godine protiv Kvins Parka, sačekao je "petu" Davida Silve i šutirao kroz noge Rajanu za instant izjednačenje rezutlata.

Odmah potom u velikoj šansi i Bernardo Silva, ali samo u ruke golmana.


27' - GOOOOL! MAREJ! BRAJTON VODI!


Katastrofalna reakcija odbrane Mančester sitija, skinuo je čuvenu jaknu Gvardiola!

Zinčenko je sam čuvao trojicu fudbalera Brajtona, došao je Ederson na prvu stativu, ali ga je nadmudrio iskusni Glen Marej i zakucao loptu u njegovu mrežu, drama kakvu smo očekivali ovog popodneva!

23' -
Mančester junajted je primio gol iz penala protiv Kardifa. Mendez-Laing je strelac sa "kreča", a spekulisalo se da bi Solskjer dobio otkaz u slučaju poraza.


20' -
Zanimljiv podatak predočio je Gari Lineker...


17' - GOOOOL! LIVERPUL VODI! 1:0! MANE!

Prva šansa na meču na "Enfildu" i pogodak Sadija Manea.

Bila je to klasična akcija s desnog krila kada se ubaci Trent Aleksander-Arnold i odatle pošalje neverovatnu loptu, tako je bilo i ovoga puta kada je na nju natrčao Senegalac i postigao svoj 21. gol u ligi.

Sada je Liverpul prvi na tabeli...


12' -
Delimično se Siti oslobodio pritiska, Aguero je probao glavom na centaršut Bernarda Silve, ali hvata to Metju Rajan bez većih problema.

9' - Džahankbaš!

Namerio se Brajton na gol, posle greške Vokera mogao je reprezentativac Irana da dovede domaće u vođstvo, bio je to odličan šut, i ide samo pola metra pored gola. Mančester siti je nervozan...

3' - Bernardo Silva u prvom prodoru za Mančester siti, odmah je ušao u šansu, ali na vreme ga zaustavlja golman Brajtona. Za to vreme Erik Dajer daje gol za Totenhem koji tako "preskače" Čelsi i tim rezultatom "Ima" učešće u Ligi šampiona.

1' - Mančester siti ima 13 pobeda u nizu, može li i do 14. uzastopne? Počinju mečevi!


- Pehar Premijer lige nalazi se u Brajtonu, dok je replika na Enfildu.

- Koliko će timovi u Premijer ligi zaraditi ako ostanu na trenutnim pozicijama?

Mnogo. Čak i oni koji odlaze u niži rang...


- Uporedo sa trkom za šampiona odigraće se još jedna: Arsenal i dalje može na četvrto mesto koje drži Totenhem i tako direktno u Ligu šampiona.

- Da li znate koji je poslednji klub koji je "ispustio" prvo mesto u poslednjem kolu u Engleskoj? Verovali ili ne, to je bio Liverpul u sezoni 1988/89, godinu dana pre nego što će osvojiti poslednji domaću titulu, pre osnivanja Premijer lige.

- Pogledajte najavni spot Liverpula...

- Da li znate da bi Liverpul sa trenutnim brojem bodova bio šampion u svakoj sezoni Premijer lige samo ne u ovoj i prethodnoj kada je ispred njih (za sada) Mančester siti?

- Da li znate da je fudbaler godine u Engleskoj defanzivac Liverpula?

- Aktuelna je i trka za prvog strelca Premijer lige za ovu sezonu i trenutni lider je Mohamed Salah sa 22 gola, koji je neočekivano starter za "redse" protiv Vulverhemptona, dok ga slede Aguero, Obamejang i Mane sa 20 pogodaka...

- Svi mečevi poslednjeg kola počinju u 16 časova.

SITI: Ederson - Voker, Kompani, Laport, Zinčenko - Gundogan, B. Silva, D. Silva - Mahrez, Sterling i Aguero.

LIVERPUL: Alison - Aleksander-Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson - Fabinjo, Vajnaldum i Henderson - Mane, Salah i Origi.


PITAMO VAS: KO ĆE BITI ŠAMPION PREMIJER LIGE ZA OVU SEZONU?

Anketa

Ko će osvojiti titulu Premijer lige 2018/19?

  • Liverpul

    50.31% (81)

  • Mančester siti

    49.69% (80)




N    A     J     A     V     A

A sada ono što smo čekali cele sezone!

Mančester siti na gostovanju Brajtonu ima sve u svojim rukama - ako pobede, osvojili su titulu ispred Liverpula, od koga u ovom trenutku imaju jedan bod više.

S druge strane Liverpul će navijati za "galebove" i na energiji koju je stekao u toku nedelje kada je senzacionalnim preokretom "izbacio" Barselonu iz polufinala Lige šampiona, pokušaće da savlada i neugodni Vulverhempton i tako da "obiđe" tim Pepa Gvardiole u poslednjem trenutku.

Bio je Liverpul više puta ove sezone na prvoj poziciji, u 2019. godine su ušli sa "pola", ali je Siti od tada u neverovatnoj seriji pobeda i ne deluje kao tim koji će sada sve prokockati.

Bilo je teških momenata prethodnih nedelja za njih, uz eliminaciju iz Lige šampiona, ali nije im ovo prvi put da šansu za osvajanje titule čekaju do poslednjeg kola, a znaju i kako je to do poslednjeg minuta pošto im je Aguero protiv KPR-a doneo slavlje 2012. godine u trećem minutu nadoknade i zauvek promenio istoriju kluba.

S druge strane, Liverpul je taj koji 30 godina čeka na osvajanje titule u Engleskoj i ovo im je najbolja sezona otkako postoji Premijer liga.

Opširniju najavu poslednjeg kola Premijer lige pročitajte OVDE.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC