Pijete li kafu? (ANKETA)

Autor:

Ako pijete, posle ovoga ćete još više uživati u njoj. A ako ne... pa, možda ćete početi...

Pijete li kafu? (ANKETA) Foto: Guliver/Getty images Plus/iStock/AntonioGuillem

Ispijanje dve kafe dnevno može da vam produži život za do dve godine, tvrde naučnici.

Novo istraživanje sprovedeno je analizom prethodnih studija o dobrim efektima kafe na zdravlje. Analizirajući 40 studija u kojima je učestvovalo 3,8 miliona ljudi, naučnici su utvrdili da ovaj napitak može da produži život – "bez obzira na starost, gojaznost, konzumiranje alkohola, pušenje", tvrde stručnjaci.

Sudeći prema naučnicima, umereno konzumiranje kafe, oko dve šolje dnevno, "smanjuje rizik od svih uzroka smrti, u poređenju sa nekonzumiranjem kafe".

Pored toga što produžava život, kafa smanjuje i rizik obolevanja i umiranja od raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i respiratornih bolesti.

Studija je sprovedena tako da se utvrdi veza između kafe i rizika od smrti bez obzira na faktore poput starosti, gojaznosti i drugih faktora koji doprinose većem riziku od smrti.

Ovo nije prvi put da su naučnici potvrdili dobre efekte kafe – ovaj napitak je ranije povezan sa usporavanjem rasta kancera prostate, boljim opštim zdravljem i smanjenim rizikom obolevanja od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

"Teško je izračunati, ali smatram da konzumiranje kafa definitivno dodaje neku godinu života", rekao je dr Astrid Nelig, dodajući da ovaj napitak poboljšava fokus i budnost, što je možda delimično razlog za "duži" život.


Tagovi:

Ostale vijesti