• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sana prijeti Sanskom Mostu i Prijedoru

Autor mondo.ba

U pojedinim gradovima i naseljima u RS i Federacije voda je napravila velike probleme. Građani strahuju jer su padavine najavljene za večeras i sutra. Najgora situacija u Čelincu, Prijedoru i Sanskom Mostu.

 Poplave u RS maj 2019 Izvor: MONDO

Sanski Most: Stanje prirodne nesreće

U Sanskom Mostu danas je na sjednici Štaba Civilne zaštite proglašeno stanje prirodne nesreće zbog najava da bi ovogodišnje poplave mogle biti gore nego one iz 2014. godine kada je Sanski Most bio bukvalno pod vodom.

Na ovakav potez opštinske vlasti odlučile su se zbog prognoza Federalnog štaba Civilne zaštite i Hidrometeorološkog zavoda FBiH da bi zbog obilnih kiša vodostaj Sane i pritoka mogao rasti do nevjerovatih 570 centimetara što je pola metra više u odnosu na vodostaj iz 2014.godine. Zbog toga su donesene mjere da se krene sa izgradnjom odbrambenih nasipa na kritičnom dijelovima oko rijeke Sane. Donesena je odluka da škole sutra ne rade.

Opštinski načelnik Faris Hasanbegović pozvao je građane da ne stvaraju paniku, ali da budu oprezni.

Prijedor: Sana ubrzano raste

U Prijedoru su se bujične vode koje su noćas zaplavile oko 200 objekata prilično povukle, a na terenu su pripadnici vatrogasne brigade koji ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata, potvređeno je iz Civilne zaštite Prijedor.

"Što se tiče rijeke Sane, ona je još uvijek ispod kritičnog nivoa, ali ubrzano raste. Ako se padavine nastave očekujemo izlijevanje u toku noći ili jutra. S tim u vezi donijeli smo niz operativnih mjera kako bi se spriječilo plavljenje", rekao je za MONDO Dušan Vranješ, šef Odsjeka za civilnu zaštitu Prijedora.

Trenutni nivo Sane u ovom gradu iznosi 339 cantimetara, dok je 420 cm kritičan nivo vodostaja ove rijeke.

Šamac: Redovna odbrana od poplava

U Šamcu je uvedena redovna odbrana od poplava, iako nivo rijeke Save nije dostigao kotu za njeno uvođenje, rekao je načelnik ove opštine Đorđe Milićević nakon sastanka Štaba za vanredne situacije.
Sastanak je održan u proširenom sastavu sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica koje bi eventualno mogle da budu pogođene poplavama - Pisari, Donja Crkvina i dio mjesne zajednice Šamac u Jaseniku.

Milićević, koji je predvodio sastanak, rekao je da je trenutno stanje na području opštine Šamac redovno, a da je cilj sastanka bio da sve opštinske službe budu pripremljene da pravovremeno djeluju u situaciji koja bi mogla da uslijedi.

"Poručujem stanovništvu da je za sada uvedena redovna odbrana od poplava, te da smo preduzeli sve neophodne operativne mjere u saradnji sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica, kako bi eventualni porast nivoa rijeka pravovremeno i potpuno spremno dočekali", rekao je Milićević.

Krupa: Evakuacija u Hašanima

Jedno domaćinstvo iz naselja Hašani u opštini Krupa na Uni je iseljeno zbog izlivanja rijeke Japre, a još jedno je zaplavljeno, rekao je Srni opštinski stručni saradnik za Civilnu zaštitu Rade Milešević.

Milešević je naveo da je u Donjim Petrovićima u toku evakucija stoke iz gazdinstva u čijoj blizini se izlila rijeka Vojskova.

U cijeloj BiH danas će biti potpuno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, uz obilne padavine u većini krajeva, a za područje Krajine izdato je narandžasto upozorenje.

Novi Grad: Bolje nego juče

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je trenutno stanje u toj lokalnoj zajednici mnogo bolje nego juče kada je u popodnevnim časovima počela intenzivna kiša i u nekoliko naselja porasli bujični potoci i rječice, koji su poplavili desetak objekata, ali je došlo do povlačenja vode.

"Ono što nas sada brine to je porast rijeka Une i Sane. Padavine su i dalje intenzivne i vjerujemo da će večeras biti određenih opasnosti vezanih za cjelokupnu situaciju", rekao je Drljača.

Kostajnica: Biće proglašena redovna odbrana od poplava

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici je u stalnom porastu i prema poslednjim mjerenjima iznosi 328 centimetara, zbog čega će u toku popodneva na području ove lokalne zajednice biti proglašene mjere redovne odbrane od poplava, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

"Redovne mjere odbrane od poplava proglašavaju se kada vodostaj ove rijeke dostigne kotu od 340 centimetara, a, s obzirom na to da nivo Une uzvodno od Kostajnice konstantno raste, očekujemo da će ova kota biti i premašena", rekao je Pašić. 

On je rekao da je rječica Strigova izlila u selu Mrakodol i odsjekla pet domaćinstava, dok su potoci Tavija i Bubnjarica ostali u svojim koritima.

Prema njegovim riječima, u Kostajnici je palo 47 litara kiše po metru kvadratnom.

Pašić je rekao da opštinska Civilne zaštite raspolaže dovoljnim količinama opreme i materijala, te da je na današnjem sastanku sa direktorom Republičke uprave Civilne zaštite Milom Međedom dogovoreno da se u toku dana dopremi još 1.000 vreća sa pijeskom.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je danas u Kostajnici da se neće ponoviti scenario sa poplavama iz 2014. godine imajući u vidu da su manje količine padavina, te naglasio da ova služba kontinuirano prati stanje na terenu i spremna je u svakom trenutku da interveniše. Međed je rekao da su sve jedinice Civilne zaštite u stanje pripravnosti stavljene još prije nekoliko dana. 

Jezero: Poziv građanima da pomognu

U Jezeru je građanima izdat poziv za pomoć u odbrani od vodnog talasa. 

"Pozivam odbornike SO Jezero, stanovnike opštine, kao i sve ljude koji su spremni pomoći u pripremi vreća sa pjeskom za odbranu od vodnog talasa, da se stave na raspolaganje. Možete se javiti meni lično ili na telefon 050/291001,'' napisala je na društvenim mrežama načelnica opštine Jezero, Snežana Ružičić.

U Jezeru najviše problema pravi rijeka Jošavka, a kroz naselje protiče i Pliva.

''Očekujemo da se Jošavka izlije'', rekao nam je Boris Gogić, mještanin Jezera.

Banjaluka: Vreće u Česmi

U banjalučkom naselju Česma oborinske vode iz kanala su poplavile dio saobraćanice, rekao je predsjednik savjeta mjesne zajednice Miladin Maličević koji obilazi domaćinstva. Civilna zaštita je, kaže on, upoznata sa situacijom i dopremili su vreće sa pijeskom. 

U pojedinim dijelovima Banjaluke do jutros je palo od 40 do 50 litara kiše po metru kvadratnom, nivo Vrbas je pod kontrolom, ali opasnost prijeti od bujičnih vodotokova, izjavo je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je naveo da su neprekidno u kontaktu predstavnici Gradske uprave i Hidroelektrane "Bočac", koja već tri dana planski ispušta akumulacije ka tehničkom minimumu kako bi mogla prihvatiti nove količine vode.

"Realno je očekivati pojavu bujičnih vodotokova, ali smo u protekla tri dana sa građevinskom operativom, koju smo podigli i mimo redovnih planova, radili na nekoliko desetina kritičnih tačaka, prokopa, odvoda i kanala na širem području grada, kako bismo ih očistili", Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je dodao i da je Uprava grada upozorila stanovnike da budu na oprezu, te da materijalna sredstva sklone na sigurno.

"Padavine i dalje traju, a najavljene su za danas, večeras i sutra, što znači da će biti veoma obilne", rekao je Radojičić i dodao da se na gornjem toku Vrbasa ne očekuju veći problemi.

Radojičić je napomenuo da je Banjaluka od srijede, 15. maja, u stepenu pripravnosti, te da se održavaju sjednice na kojima se rješavaju određena operativna pitanja i prave planovi.

Modriča: Nema prijetnji

Rijeka Bosna u Modriči je u blagom porastu i za 17 centimetara je viša od referentne visine na mjernoj koti koja iznosi 98 centimetara, a za sada nema izlivanja rječica, bujičnih potoka i kanala, rekao je opštinski samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu Željko Terzić.

Vodostaje rijeka u Republici Srpskoj možete pratiti OVDJE!

 "Nivo Bosne u 12.00 časova bilježi blagi porast vodostaja, ali ova rijeka za sada ne prijeti Modriči", rekao je Terzić novinarima i napomenuo da se redovna odbrana od poplava uvodi kada Bosna dostigne nivo viši od 300 centimetara. 

On je naveo da, s obzirom na najavljene obilne padavine, može doći do izlivanja bujičnih potoka, rječica i zapadnog lateralnog kanala, te aktiviranje starih i pokretanje novih klizišta. 

"Sve strukture Civilne zaštite su u pripravnosti za zaštitu od poplava i klizišta, kojih je u Modriči od 2002. godine registrovano 211", rekao je Terzić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S10

Danas je sve alarmantno, i -10 i + 30 i sneg od 10 cm i kiša koja pada tri dana i vetrić....a najveća opasnost je ustvari ljudska glupost

MONDO REPORTAŽE