• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hakovana tri poznata antivirus softvera

Autor mondo.rs

Nakon vesti da je hakovan WhatsApp stiže još jedna bombastična - ruska grupa hakera tvrdi da je kompromitovala dva najpoznatija američka antivirus softvera!

 Hakovana tri poznata antivirus softvera Izvor: Symantec/MONDO portal.

Symantec i Trend Micro su, objavio je Gizmodo, verovatno dva najpoznatija američka antivirus softvera i neke od najvećih AV kompanija, koje su navodno kompromitovali ruski hakeri. Tokom druge nedelje maja kompanija Advanced Intelligence (AdvIntel), koja se bavi otkrivanjem sigurnosnih i bezbednosnih pretnji, saznala je da određene hakerske grupe pokušavaju da prodaju kompromitovane podatke i izvorni kod tri velike američke antivirus kompanije. S obzirom na to da mora da poštuje sopstvene protokole o zaštiti podataka i ne sme da objavi više detalja AdvIntel nije otkrio o koja tri antivirusa se konkretno radi.

Hakerska grupa, koja se nazvala Fxmsp, prodaje tj. pokušavala je u tom trenutku da proda više od 30 terabajta podataka za oko 300.000 dolara, u koja Gizmodo nije imao uvid. Ova hakerska grupa, smatra AdvIntel, je već ranije zaradila najmanje milion dolara od prodaje ukradenih podataka, a ovog puta je ponudila snimke ekrana i druge dokaze, koji neoborivo pokazuju da se radi o validnim podacima velikih antivirus kompanija, koji su ukradeni.

Symantec je negirao u izjavi za medije da je došlo do hakerskog napada na njihov sistem i da ih je AdvIntel ikad kontaktirao, ali je to kasnije kompanija AdvIntel negirala navodeći da se prvo Symantec-u javila sa dokazima o hakovanju 8. maja i da je imala razgovore sa predstavnicima kompanije i 9. i 10. maja.

S druge strane, Trend Micro je za medije potvrdio da je u jednom od ogranaka kompanije došlo do neautorizovanog ulaska do podataka. Ipak, AV (antivirus) kompanija je navela da je označila ovaj napad niskim rizikom. Takođe, Trend Micro kompanija navela je da preduzima neophodne korake zaštite, sprovodi istragu i da je u okviru nje angažovana i državna služba za ovaj tip napada.

Treća kompanija, McAfee, nije želela da potvrdi niti opovrgne hakovanje, ali je navela da preduzima sve neophodne korake kako bi bila sigurna da su podaci i korisnici maksimalno zaštićeni. Za ovu kompaniju AdvIntel nije još uvek naveo da li ima podatke o hakovanju i da li su je kontaktirali u vezi s tim.

Više detalja o ovim napadima biće poznato narednih dana, kad se istrage završe i otkrije više o navodnom hakovanju.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS