• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WhatsApp hakovan, izbrišite aplikaciju (na neko vreme)

Autor mondo.rs

Hakovan WhatsApp bez mogućnosti za odbranu, a u kompaniji ne znaju koliko je korisnika ugroženo napadom. Jedino rešenje obrisati WhatsApp do neke nove verzije.

 WhatsApp hakovan, izbrišite aplikaciju (na neko vreme) Izvor: Promo/Kaspersky

Špijunski softver izrađen od strane "naprednog hakera" uspeo je da "upadne" u više mobilnih telefona putem popularnog WhatsApp aplikacije za komunikaciju i to bez intervencije korisnika kroz glasovne pozive.

List "Fajnenšel tajms" je kao mogućeg hakera u ovom slučaju označio izraelsku grupu NSO, preneo je AP. Špijunski softver NSO-a je više puta otkriven u hakovanju novinara, advokata, branitelja ljudskih prava i disidenata. Softver je uspeo da prodre u telefone kroz propuštene pozive putem funkcije glasovnog pozivanja aplikacije izjavio je portparol WhatsApp-a i rekao da je softverom, koji je otkriven početkom maja zaražen nepoznat broj uređaja.

Navodi se da korisnik nije imao mogućnosti da se odbrani, a prema rečima stručnjaka, jedini način zaštite u ovom slučaju je bio da WhatsApp aplikacija uopšte nije instalirana u telefon korisnika. Najznačajnije jeste to da je špijunski softver upleten u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je prošle godine ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a čije telo nikada nije pronađeno.

Korisnici su izloženi špijunskom softveru, koji je u stanju da aktivira kameru, mikrofon, pozivanje, pristupi mejlovima, SMS porukama, aplikacijama ili da beleži kretanje vlasnika telefona.

S obzirom na to da WhatsApp radi na unapređenju sistema korisnici, koji brinu da su mogli biti ili bi mogli biti hakovani putem aplikacije, trebalo bi da je izbrišu iz telefona, dok ona ne bude zakrpljena, pa da je instaliraju opet, nakon toga. Instalaciju bi trebalo izvršiti isključivo preko iOS, odnosno Android prodavnice, kako bi se izbegli potencijalni rizici instaliranja lažnih WhatsApp aplikacija.

WhatsApp tim radi na što bržem “krpljenju“ aplikacije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS