Kako se zaštititi od zaraza dok traju poplave

Autor:

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske aktivno prati situaciju u vezi sa poplavama da ne bi došlo do potencijalnog pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika i pojave zaraznih bolesti.

0
A- A A+
institut za javno zdravstvo Foto: mondo.ba

Iz ovog instituta je saopšteno da su na tom planu najvećem zdravstvenom riziku izložene najosjetljivije grupe stanovništva - djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi.

Poplave sa sobom nose potencijalnu opasnost od značajnog pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika i mogućnost pojave i širenja zaraznih bolesti.

"Institut, regionalni centri i higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja preduzimaju sve potrebne mjere da do pojave navedenih zaraznih bolesti ne dođe", navode iz Instituta.

Poplave u Banjaluci: Teška noć je iza nas FOTO

Vоdа zа pićе mоžе biti zаgаđеnа u pоplаvljеnim pоdručјimа, zbоg tоgа vоdu sа individuаlnih bunаrа ili izvоrа nе trеbа piti dоk sе vоdа nе ispitа i dоk sе nе dајu оdgоvаrајućе prеpоrukе.

Iz Instituta savjetuju pijenje flaširane ili prokuvane vode i održavanje lične higijene, jer zagađena voda, hrana i prljave ruke mogu izazvati pojavu crijevnih zaraznih bolesti, zaraznu žuticu, dizenteriju, proliv, kao i parazitarne zarazne bolesti.

"Voda se pravilno prokuvava tako što se ostavi da ključa najmanje minutu, kako bi se uništile sve bakterije, a zatim se prohladi i koristi u toku istog dana. Prokuvavanje vode imaće efekta ako je voda samo mikrobiološki zagađena. Ako je voda zagađena hemikalijama, prokuvavanje je neće učiniti prikladnom za piće i takva voda se ne smije koristiti", savjetuju iz Instituta.

Vodosnabdijevanje uredno, osim u Tesliću i Kotor Varošu

U Tesliću i Kotor Varošu prekinuto je vodosnabdijevanje, dok je u Banjaluci, Laktašima, Novom Gradu, Čelincu, Prijedoru i Gradišci uredno i za sada nema odstupanja od propisanih parametara ispravnosti vode za piće, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Vodosnabdijevanje u Tesliću je u prekidu zbog porasta nivoa rijeke Usore, a u Kotor Varošu zbog plavljenja izvorišta u Čepačkom Polju.

U Kostajnici je uočeno blago zamućenje vode, što je od ranije poznat problem, koji se javlja čim krenu jače padavine, navedeno je u saopštenju.

Raste Sana u Prijedoru, kritično i u Kostajnici

Na području Doboja stanje je uredno i za sada nema poremećaja u vodosnabdijevanju, a ugroženo je jedno od izvorišta Rudanka, te se stanje na terenu neprekidno prati.

Inspektorat Republike Srpske u kontaktu sa preduzećima za javno snabdijevanje vodom za piće i nadležnim službama opština i gradova koje su zahvaćene poplavama, prati stanje kvaliteta i higijenske ispravnosti vode.

Ostale vijesti