• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U subotu Evropska noć muzeja 14. put u Banjaluci

Autor mondo.ba

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Muzej Republike Srpske u Banjaluci 18. maja obilježiće 14. put Evropsku noć muzeja.

 U subotu Evropska noć muzeja 14. put u Banjaluci Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Evropska Noć muzeja se organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a,a vezana je za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu. Ovogodišnja teme Međunarodnog dana muzeja je "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije".

Pokrovitelji događaja "Evropska Noć muzeja" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka, a ove godine događaj je uvršten u manifestaciju "Proljeće u Banjaluci".

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

U fokusu ovogodišnje manifestacije Evropske Noći muzeja u produkciji MSU RS biće izložba Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran. Program počinje u 20 časova, a Lala Raščić, jedna od umjetnica zastupljenih na izložbi Percepcije u okviru Noći muzeja premijerno će izvesti umjetnički performans GORGO.

Na platou ispred MSU RS Predviđen je i koncert. Jedini srpski bend koji je nastupio na prestižnom Eurosonic festivalu u Holandiji i na turneji sa Gogol bordelom, bend MAIKA prvi će se put predstaviti banjalučkoj publici.

Nakon svirke prisutne će zabavljati DJ Oridžidži (Maja Bojić).

Muzej Republike Srpske

Muzej Republike Srpske tradicionalno obilježava četrnaestu "Noć muzeja" raznolikim kulturnim programom, koji će trajati od 18 do 22:30 časova.

Ovogodišnji program koncipiran je sa ciljem da glavni učesnici manifestacije budu dugogodišnji saradnici muzeja i vjerna muzejska publika. Učenici i studenti, glumci i muzički izvođači, svojim će nastupima ispuniti najdužu muzejsku noć koju ove godine obilježavamo pod motom "Uz igru i pjesmu kroz Noć muzeja".

Prvi dio programa od 18 do 20 časova usmjeren je na mlađu publiku, a nastupe će izvoditi djeca iz vrtića i osnovnih škola. Ovaj dio programa završiće nastupom Vrapčića, a nakon 20 časova, do 22:30, publika će vidjeti nastupe učenika Gimnazije, studenata Umjetničke akademije, plesnih studija, Gradskog hora i Pozorišta mladih Dis. Gost večeri je Maja Tatić, a program će završiti zvucima tambure, nastupom Gradskog tamburaškog orkestra.

Četrnaesta Noć muzeja donosi i virtuelnu posjetu evropskim muzejima u saradnji sa EU Info Centrom u BiH.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop