• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucija: Pelikansi sa šest odsto šansi dobili Zajona

Autor mondo.rs

Nju Orleans nije bio među favoritima, ali je odneo pobedu na draft lutriji, koja je ove godine održana po novim pravilima.

Senzacionalni Zajon Vilijamson, krilo univerziteta Djuk, prema svemu sudeći postaće član Nju Orleans Pelikansa, nakon što se toj franšizi posrećilo da pobedi na tradicionalnoj draft lutriji.

Lutrija svake godine okuplja 14 NBA timova koji se nisu plasirali u plej-of i do ove godine je važilo pravilo "što gori skor, to veće šanse za visoke pikove".

Zbog toga su mnogi timovi u finišu sezone, pa i ranije, odlučivali da dignu ruke od takmičenja. Umesto toga su se kroz "trejdove", otpuštanje veterana, "povrede" ili pod izgovorom davanja šanse mladim igračima, trudili da izgube što više utakmica i tako poboljšaju šanse da na draftu pokupe nekog od najvećih talenata.

Liga se konačno pozabavila tim problemom i napravila promene putem ujednačavanja šansi za dobar rezultat na lutriji. Konkretno, prvom i drugom timu sa najlošijim skorom drastično su umanjeni izgledi da dobije prvi pik, treći tim od pozadi ostao je manje-više na istom, dok su četvrti najlošiji tim i svi posle njega stavljeni u optimalniju poziciju nego pre.

Cilj je jasan - destimulisati timove da namerno gube utakmice.

I već prva lutrija je dala više nego pozitivne efekte, jer je Nju Orleans došao do prvog pika, iako je ove sezone imao skor 33-49 i samo šest odsto šansi za glavnu premiju, dok su Los Anđeles Lejkersi sa 37-45 "izvukli" takođe respektabilan četvrti pik.

Evo kako su u "štabu" Pelikansa reagovali na vest iz Čikaga...

Nasuprot njima, Njujork Niksi su od skora 17-65 i nade da će oni birati prvi, spali na treću poziciju.

I preostala dva najveća gubitnika na terenu, ujedno su postali gubitnici na lutriji: Klivlend Kavalirsi (19-63) biraće peti, dok su Finiks Sansi (19-63) dobili pravo na šestog pika.

Gotovo je izvesno da će Nju Orleans draftovati Vilijamsona, robustnog atletu kakav se rađa jednom u nekoliko decenija i čiji marketinški potencijal stručnjaci procenjuju najvećim otkako je Lebron Džejms stigao u ligu 2003. godine.

Memfis Grizlis (skor 33-49) sa druge pozicije bi trebalo da izaberu Džamela Moranta, plejmejkera Marej Stejta, a Niksima bi u tom slučaju ostao Ar Džej Beret, Zajonov saigrač sa Djuka.

REDOSLED BIRANJA

1. Nju Orleans
2. Memfis
3. Njujork
4. Lejkersi
5. Klivlend
6. Finiks
7. Čikago
8. Atlanta
9. Vašington
10. Atlanta (Dalasov pik)
11. Minesota
12. Šarlot
13. Majami
14. Boston (Sakramentov pik)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC