Zabranjen sadržaj na Instagram mreži

Autor:

Instagram blokira haštagove, koji šire lažne vesti.

Zabranjen sadržaj na Instagram mreži Foto: Promo/Kaspersky Lab

Posle kritika na dozvoljavanje oznaka, kojima se brže šire lažne vesti, kompanija Facebook odlučila je da se pozabaviti ovom opcijom u okviru Instagram mreže i ograniči mogućnosti za zloupotrebu.

Problem je izašao u prvi plan nakon što su se pojavili tagovi, koji promovišu postove u kojima se tvrdi da "vakcine mogu ubiti", pa će Instagram na prvom mestu blokirati one tagove, koji šire dezinformacije u vezi s vakcinisanjem, da bi se kasnije proširio i na druge netačne informacije.

Pročitajte i ovo: Instagram blokirao “antivakcinaše“ i “ultradesničare“

Tako su već blokirani haštagovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids, a sad se planira blokiranje i onih koji ne sadrže konkretnu informaciju, ali se koriste za širenje lažnih vesti, poput #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki haštag više nije moguće pronaći one sadržaje, koji su bili organizovani u okviru njega, pa klik na zabranjen ili ukinut haštag ne donosi nikakve rezultate, čime se sprečava dalje širenje netačnih i zlonamernih informacija. Pored toga, Instagram radi i na drugim načinima za borbu protiv lažnih vesti u situacijama kada neki korisnik pretražuje problematičan haštag.

Ostale vijesti