Sprema se napad? Hitno povlačenje trupa iz Iraka

Autor:

Nemačka i Holandija danas su saopštile da su suspendovale operacije vojne obuke u Iraku usled tenzija između SAD i Irana. Ranije je administracija u Vašingtonu izdala hitnu naredbu da se njihovo osoblje povuče u Iraku.

0
A- A A+
sad, usa, amerika, zatava, američka zastava Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Iz nemačkog Ministarstva odbrane saopšteno je da Berlin nema nikakvih indikacija o napadima Irana na zapadne interese i da bi programi obuke mogli biti nastavljeni u narednim danima.

Izvor iz holandskih vlasti je, takođe, objavio suspenziju operacija vojne obuke, navodeći kao razlog bezbednosnu pretnju.

Tramp o Iranu: Ako išta pokušaju, patiće


Nemačka u Iraku ima 160 vojnika koji učestvuju u obučavanju iračkih snaga.

Holandija ima 169 vojnika i civilnog osoblja u Iraku, uključujući 50 u Erbilu, gde pomažu u obučavanju kurdskih snaga.

I Španija povukla fregatu

Španija je danas saopštila da je privremeno povukla fregatu iz borbene grupe na čelu sa SAD u Persijskom zalivu, što ukazuje na diplomatske razlike između Evrope i Vašingtona u odnosu prema Iranu, javlja Rojters.


Holandska novinska agencija ANP navodi da je holandskim vojnicima naređeno da ostanu u kasarni do nedelje 19. maja.

Ranije je administracija u Vašingtonu izdala hitnu naredbu koja se odnosi na američko osoblje u Iraku da se odmah povuku.

Takođe, Stejt departent je saopštio i da ova, poslednja, odluka ima veze sa porastom tenzija u Iranu.

Kako prenosi Raša tudej, američka ambasada u Bagdadu je saopštila da ima naređenje da se sve osoblje koje nije "za hitne slučajeve" odmah vrati u SAD.

Taj potez stiže usled povećanja napetosti u odnosima između SAD i Iraka, ali i zbog zveckanja oružjem između SAD i Irana.

Gotovo istovremeno, Kuvajt je doneo odluku da podigne pripravnost vojske na najviši nivo zbog napetosti u regionu, dok iz Kremlja kažu da sa zabrinutošću prate razvoj situacije oko Irana i SAD.

Tagovi:

Ostale vijesti