• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anegdote Pavlovića: Od novina u WC do ugriza Šeka

Autor mondo.rs

Zašto ga je Kevin Garnet toliko nervirao, i kako su se pomirili, ko je tražio da mu donosi novine u WC, ko je najbolji košarkaš kog je čuvao, a ko je bio najteži za odbranu... Sve to ispričao je Saša Pavlović.

 Saša Pavlović - anegdote iz NBA - novine u WC i ugriz Šeka Izvor: MN PRESS

Decenija igranja u NBA ligi sa sobom mora da nosi nevjerovatne priče, ali tokom čitave karijere Saša Pavlović nije volio da se mnogo eksponira, priznaje da je izbjegavao novinare.

Gostujući na Fakultetu za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" podijelio je sa studentima mnoge zanimljive i nikad ispričane anegdote iz NBA lige, od onih smiješnih do iskustvenih iz kojih je mnogo naučio, a otkrio je i ko je najbolji igrač protiv koga je igrao…

Bivši košarkaš Jute, Klivlenda, Minesote, Dalasa, Nju Orleansa, Bostona i Portlanda nasmijao je prvo sve prisutne pričom o tome kako je upoznao Šekila O'Nila.

"Bio sam u svlačionici pred početak treninga i čekao sam da se bandažiram. U tom trenutku je ušao Šek, sa kojim se do tada nisam poznavao. Pogledao me je, uhvatio me je za nogu, ujeo za stopalo i uz grimasu na licu rekao 'dobar si momak'. Fizioterapeut koji bio pored mene nije bio iznenađen i rekao mi je, eto to ti je Šekil O'Nil", prisjetio se Saša Pavlović svojih dana u Bostonu u kojima je proveo sezonu i po.


A kako je sve počelo u NBA ligi?

Momak iz Bara, i tada član Budućnosti, draftovan je 2003. godine od strane Jute Džez kao 19. pik prve runde i odigrao je solidnu "ruki" sezonu, međutim kao i svi početnici među američkim profesionalcima - bio je na meti saigrača.

Ispričao je kako je na jednom treningu, slučajno, laktom zakačio Grega Ostertaga koji mu je to "uzeo na zlo" i potom počeo da ga kinji...

"Pošto sam bio ruki, a znate da novajlije prolaze razne inicijacije u NBA ligi, tražio mi je da mu svako jutro donosim novine dok je u toaletu. Da mi je to rekao na neki drugi način, ne tako drsko, vjerovatno bih pristao, ali pošto je bio jako nepristojan, na mom tada ne baš sjajnom engleskom sam mu rekao da je Džordan ne bih mu donosio novine u toalet!", nasmijao je Pavlović studente.

"On je to prenio treneru Džeriju Slounu, a ja sam bio toliko iznerviran da sam rekao da slobodno može da me pošlalje kući ali da nema šasne da to uradim. I to sam rekao samo zbog način na koji mi je Ostertag to saopštio. Trener Sloun mi je pružio ruku i rekao da ne moram. U toj situaciji pomogao mi je Kirilenko koji je stao na moju stranu i to se sa Ostertagom sve kasnije sredilo". 

Međutim, već posle godinu dana kraj za njega u Solt Lejk Sitiju i početak najljepših dana u Klivlendu.

Igrao je u timu sa Lebronom Džejmsom kada su neuspješno napadali "prsten", igrali su protiv velikih košarkaša, ali bilo je mnogo onih koje nije mogao da podnese...

"Kevin Garnet toliko psuje, ponižava protvničke igrače da je to nezamislivo. Zaista nisam mogao da ga podnesem. Svake godine sam imao duplu tehničku grešku, pred isključenje, jer je nevjerovatno koliko je čovjek bio bezobrazan na terenu. Bio je brutalan i nismo se uopšte podnosili. Jednom prilikom smo se posvađali tokom utamice…", rekao je Pavlović i nije ostao nedorečen nego je kazao i šta se dogodilo.

"Moj saigrač iz Klivlenda Dru Guden je izvodio slobodna bacanja i Garnet mu je sve vrijeme besprizorno dobacivao, vrijeđao ga je sve vrijeme. Izgubio sam živce i rekao mu 'umukni idiote'.On se okrenuo prema svojoj klupi i rekao je saigračima da sam ga uvrijedio na rasnoj osnovi da sam mu rekao da je 'crnčuga'. Potom je otišao i do klupe sa mojim saigračima i to isto je rekao Lebronu Džejsmu. Sa klupe Bostona su svi skočili, moji saigrači su me čudno gledali. Od igrača Bostona sam u nastavku utakmice u svakom bloku dobijao lakat, moji saigrači su me čudno gledali".

Koliki je uticaj KG imao na takav razvoj događaja - po Pavlovićevoj priči, veliki.

"Poslije utakmice sam dobio poziv od Dejvida Šterna da mi prijeti velika kazna i da će gledati snimak da se utvrdi da li sa stvarno uvrijedio Kevina Garneta na rasnoj osnovi. Pošto to nije bila istina, pitao sam Šterna da li će Garnet biti kažnjen ako to nije istina. Odgovor je naravno bio negativan jer je on Kevin Garnet", prisjetio se Pavlović igrača kog nije podnosio.

Ali, onda su postali saigrači u Seltiksima i sve se promijenilo…

"Kad sam došao u Boston, znao sam kako ću sa njim. Došao sam sat i po prije treninga, ali on je već bio u hali. Sačekao me je i rekao da mu je drago što će imati takvog saigrača pored sebe i da ćemo zajedno da ginemo na terenu. Tada mi je pao kamen sa srca i stvarno je bilo tako. On ne radi da bi provocirao protivnika već da bi sebe motivisao".

Pošto ima decenijsko iskustvo igranja u NBA ligi, studente je zanimalo ko je najbolji košarkaš protiv koga je igrao, a u preko 600 utakmica ih je zaista bilo mnogo…

Pavlović, bez obzira na to, nema nikakvu dilemu.

"Najbolji igrač protiv koga sam igrao je Kobi Brajant, a najteži za čuvanje svakako Rip Hamilton koji je igrao za Detroit tih godina".

"Kobija sam toliko dobro znao jer sam volio njegovu igru. Skoro da sam mogao da pročitam svaki njegov potez, a on je lako davao dosta poena preko mene. Rip Hamilton je dosta igrao bez lopte, a to je najteže za odbranu. Imao je u svakoj akciji po tri pika, jer je bio bek šuter. A od tri pika dva su bila braća Valasi koji su koristili laktove", ispričao je Pavlović prilikom gostovanja na Fakultetu za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC