• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Viber “troluje“ WhatsApp: Nismo svi isti!

Autor mondo.rs

Aplikacija Viber iskoristila hakerski napad na WhatsApp aplikaciju da podvuče da nisu sve aplikacije iste.

 Viber Whatsapp bezbjednost Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Najskoriji globalni hakerski napad na WhatsApp putem špijunskog softvera razvijenog od strane NSO Grupe iz Izraela, koji je obuhvatio Android i iOS uređaje desio se putem upućenog glasovnog poziva kroz ovu aplikaciju. Sami primaoci takvih poziva, pritom uglavnom nisu ni evidentirali da ih je neko zvao.

Ovaj hakerski napad, na žalost, ponovo je potvrdio nivo osjetljivosti digitalnih platformi za komunikaciju i njihovu izloženost napadima na privatnost korisnika. Pretpostavlja se da je pomenuti špijunski softver bio u opticaju već nekoliko nedjelja, a poznat je po tome što su putem njega hakovani nalozi i uređaji novinara, pravnika i aktivista za ljudska prava. Napad je, zvanično se navodi, naneo štetu milionima korisnika WhatsApp aplikacije širom svijeta.

Reakcije na ovu posljednju aferu na sceni digitalnih komunikacija stižu sa adresa najuticajnijih menadžera svjetske informatičke zajednice. U svom komentaru, Globalni direktor aplikacije Rakuten Viber Đamel Agaua, naglasio je sljedeće: “Posljednji incident hakerskog upada u WhatsApp nas podsjeća da sve aplikacije za razmjenu poruka nisu nastale na isti način. Naime, davno prije nego što je to postalo “moderno“, Viber je vodio računa o privatnosti svojih korisnika - na čemu smo bazirali aplikaciju i njen identitet. Privatnost i bezbjednost komunikacije su, jednostavno, oduvijek predstavljali prioritet i smjer razvoja kome smo posvećivali najviše konstruktivne energije i resursa. Razlog je jasan - Viber je smatrao, a i sad smatra, da je to pitanje od vrhunske važnosti za korisnike, možda više nego bilo koja druga aplikacija“.

Ako vam nije jasno o čemu to govori direktor aplikacije Viber - pročitajte naš izveštaj o bezbjednosti ove aplikacije od prije nekoliko mjeseci.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS