Viber “troluje“ WhatsApp: Nismo svi isti!

Autor:

Aplikacija Viber iskoristila hakerski napad na WhatsApp aplikaciju da podvuče da nisu sve aplikacije iste.

Viber “troluje“ WhatsApp: Nismo svi isti! Foto: Promo/Viber

Najskoriji globalni hakerski napad na WhatsApp putem špijunskog softvera razvijenog od strane NSO Grupe iz Izraela, koji je obuhvatio Android i iOS uređaje desio se putem upućenog glasovnog poziva kroz ovu aplikaciju. Sami primaoci takvih poziva, pritom uglavnom nisu ni evidentirali da ih je neko zvao.

Ovaj hakerski napad, na žalost, ponovo je potvrdio nivo osjetljivosti digitalnih platformi za komunikaciju i njihovu izloženost napadima na privatnost korisnika. Pretpostavlja se da je pomenuti špijunski softver bio u opticaju već nekoliko nedjelja, a poznat je po tome što su putem njega hakovani nalozi i uređaji novinara, pravnika i aktivista za ljudska prava. Napad je, zvanično se navodi, naneo štetu milionima korisnika WhatsApp aplikacije širom svijeta.

Reakcije na ovu posljednju aferu na sceni digitalnih komunikacija stižu sa adresa najuticajnijih menadžera svjetske informatičke zajednice. U svom komentaru, Globalni direktor aplikacije Rakuten Viber Đamel Agaua, naglasio je sljedeće: “Posljednji incident hakerskog upada u WhatsApp nas podsjeća da sve aplikacije za razmjenu poruka nisu nastale na isti način. Naime, davno prije nego što je to postalo “moderno“, Viber je vodio računa o privatnosti svojih korisnika - na čemu smo bazirali aplikaciju i njen identitet. Privatnost i bezbjednost komunikacije su, jednostavno, oduvijek predstavljali prioritet i smjer razvoja kome smo posvećivali najviše konstruktivne energije i resursa. Razlog je jasan - Viber je smatrao, a i sad smatra, da je to pitanje od vrhunske važnosti za korisnike, možda više nego bilo koja druga aplikacija“.

Ako vam nije jasno o čemu to govori direktor aplikacije Viber - pročitajte naš izveštaj o bezbjednosti ove aplikacije od prije nekoliko mjeseci.

Ostale vijesti