• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei na crnoj listi SAD, ali Njemačka uz Kineze

Autor mondo.rs

Kineska kompanija opet je na udaru američke administracije, koja na sve načine pokušava da joj oteža poslovanje na američkom tlu. Njemačka ne podržava lobiranje Amerike.

 Huawei na crnoj listi SAD  Izvor: MONDO portal

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je na "crnu listu" uvrstilo kineskog telekomunikacionog giganta Huawei, kao i 70 osoba i firmi povezanih sa kineskom kompanijom, zbog navodne pretnje po državnu bezbkednost.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo ima razloga da zaključi da je Huawei uključen u aktivnosti, koje su suprotne državnoj bezbkednosti i interesima spoljne politike SAD. Ministarstvo optužuje Huawei za obezbjeđivanje zabranjenih usluga Iranu, zaobilaženjem sankcija SAD, kao i za pokušaje da ometa pravdu tokom istrage o navedenim kršenjima sankcija.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je da će nove mjere sprečiti strana pravna lica da koriste američku tehnologiju na način koji potencijalno ugrožava državnu bezbjednost i spoljnopolitičke interese SAD, javio je TASS. Predsjednik SAD Donald Tramp 15. maja je potpisao izvršnu naredbu, kojom se ističe hitnost da se američke informacione i telekomunikacione tehnologije zaštite od spoljašnjih prijetnji.

Ros će potpisanom odredbom dobiti ovlašćenja da nakon konsultacija sa šefovima drugih federalnih agencija blokira transakcije, koje se smatraju prijetnjom državnoj bezbjednosti. Tramp je u avgustu potpisao odredbu, kojom se vladinim agencijama u SAD zabranjuje da koriste opremu, koju proizvode Huawei i kineska kompanija ZTE.

Huawei je saopštio da će "bezrazložne restrikcije" ugroziti prava kompanije.

U saopštenju, koje je prenijela agencija AFP, navodi se da ograničavanje poslovanja Huawei-ja neće učiniti SAD bezbjednijim i jačim, već će samo ograničiti Vašington na inferiornije i skuplje alternative.

Novi američki “udar“ na Huawei mogao bi da ograniči upotrebu neke američke tehnologije, na primjer čipova ili memorije ili bilo koje druge, u Huawei uređajima, osim ukoliko to kompaniji Huawei ne bude odobreno nakon zatražene licence, što će ne samo otežati i produžiti proceduru izvoza američke tehnologije i komponenti u Huawei, nego i podići cijene toga ka kineskoj kompaniji.

Huawei je početkom godine tužio SAD za neosnovane optužbe i poteškoće pri poslovanju. Ta kompanija je, iako smatra da su optužbe neosnovane i bez dokaza, ponudila da sa vladama širom svijeta potpiše sporazume o ne špijuniranju.

Njemačka i Holandija neće (za)braniti Huawei - imaju standarde

Njemačka će se držati svog stava da kompanije kao što je Huawei, koje učestvuju na državnom 5G tenderu, moraju da ispune kriterijume, koje je postavila vlada, izjavila je kancelarka Angela Merkel na novinarsko pitanje o američkim sankcijama kineskoj kompaniji, prenosi Rojters.

"Njemačka je razvila veoma pouzdan sistem za učešće kompanija u izgradnji mobilne mreže 5G. Tako su formulisani bezbjednosni kriterijumi, koje važe za sve firme. Za nas su ti kriterijumi reper na osnovu kojeg odlučujemo ko gradi tu mrežu", rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Berlinu.

I holandski premijer je kazao da će njegova zemlja voditi računa o nacionalnim interesima i nacionalnoj bezbjednosti prilikom izgradnje 5G mreže. "Nećemo unaprijed zemlje ili preduzeća isključivati" podvukao je Rute.

Njemačka je u martu donijela oštra pravila za dobavljače opreme za telekomunikacionu mrežu, ali je prestala sa izdvajanjem i specijalnim tretmanom kompanije Huawei Technologies zbog zabrinutosti oko njenih veza sa kineskom vladom, koji nisu nikad zvanično dokazani.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS