Kostajnica: Šteta od poplave 1.500.000 KM

Autor:

Šteta pričinjena tokom poplava na infrastrukturi u opštini Kostajnica, prema preliminarnim procjenama, iznosi 1.500.000 KM, rekao je načelnik opštine Drago Bundalo.

0
A- A A+
poplava, lazarevo, derviši Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Utvrdili smo da su poplavljeni pomoćni objekti i podrumi u 20 domaćinstava, dok je voda ušla u tri kuće. Teško je procijeniti dok Komisija za procjenu štetene ne završi posao, ali šteta na infrastrukturi je evidentna", rekao je Bundalo Srni.

On je pojasnio da je riječ o oštećenjima na lokalnoj putnoj mreži, na tri mosta na rječici Strigovi, a pokrenuto je i klizište na putu u selu Mrakodol.

Bundalo je naveo da se znatna količina vode još nalazi na površinama uz rijeku Unu, dodajući da su potoci Tavija i Bubnjarica za vrijeme obilnih padavina ostali u svojim koritima, zahvaljujući zahvatima koji su na njima urađeni.

"Prvo se izlila Strigova iz svog korita. Potok Tavija je regulisan, a da to nije bilo urađeno trećina opštine bila bi poplavljena. Bubnjarica je takođe bila mirna jer smo nakon 2014. godine prokopali njeno korito u blizini vrtića", kaže Bundalo.

Prema njegovim riječima, problem je rijeka Una, odnosno njen dio u Ulici Ranka Šipke, gdje nema obaloutvrde.

"Zbog toga su i sami građani krivi. Bilo je dogovoreno i donesena je skupštinska odluka da se započne izgradnja obaloutvrde, međutim, dio građana je pisao peticiju i ta odluka je oborena na Ustavnom sudu, pa ovaj projekat nije realizovan", rekao je Bundalo i dodao da će ponovo kandidovati projekat izgradnje obaloutvrde.

On je izrazio zadovoljstvo radom nadležnih službi na terenu i dodao da su uloženi veliki napori u odbrani od poplava, te zahvalio mladima koji su se odazvali na njegov poziv i pomogli u punjenju vreća pijeskom.

Prema njegovim riječima, opštinska Civilna zaštita imala je četiri pumpe, 1.500 vreća i dovoljne količine pijeska, kao i ljudstva, tehnike i materijala.

"Zadovoljan sam saradnjom sa Republičkom upravom Civilne zaštite jer sve što smo tražili dobili smo na vrijeme. Odmah su nam poslali dvije pumpe koje ćemo zadržati, a juče smo dobili i dva isušivača za poplavljene prostorije", istakao je Bundalo i zahvalio premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću za posjetu.

On je dodao da, nakon ispumpavanja vode, slijedi dezinfekcija terena, na šta će se nadležne službe fokusirati tokom narednih dana.

Ostale vijesti