Aktivirana nova klizišta u Banjaluci

Autor:

Na širem području Banjaluke aktivirano je više od deset novih klizišta usljed obilnih padavina.

0
A- A A+
Zaovine, jezero, tara, isušeno, klizište, Foto: Mondo/Goran Sivački

Gradska uprava je saopštila da su naložene hitne intervencije kako ne bi došlo do ugrožavanja imovine i stanovništva. Najteža situacija je na klizištu u gornjem dijelu Lauša, tačnije u Ulici Đure Damjanovića, gdje je aktivirano klizište zaprijetilo da ugrozi jedan stambeni objekat.

Iz tog razloga, još juče poslijepodne na teren su poslane građevinske ekipe, sa zadatkom da spriječe dalje širenje klizišta kako ne bi došlo do ugrožavanja objekta.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da je, osim ovog, naložena hitna sanacija još jednog pokrenutog klizišta, na lokaciji u Kolima.

"Hitna intervencija je bila neophodna kako bi se stanje stabilizovalo. Nakon toga usljediće i vještačenje objekta kako bi se utvrdilo da li ima oštećenja na objektu i da li je bezbjedan za boravak ljudi. Pored toga, teška situacija je i na putu Bronzani majdan – Kmećani, gdje je klizište potpuno prekinulo putnu komunikaciju. Trenutno, radimo na raščišćavanju terena, ali za potpunu obnovu, biće potrebno izraditi projekat sanacije ovog klizišta i tek onda pristupiti temeljnim radovima", ističe Kecman.

On naglašava da je Gradska uprava anagažovala sve raspoložive resurse kako bi se evidentirali klizišta i intervenisalo u najugroženijim slučajevima.

Poplave u RS, maj 2019. godine

Ostale vijesti