Višković: Dva miliona KM za "Vode Srpske"

Autor:

Vlada RS odobrila dva miliona KM preduzeću "Vode Srpske" za saniranje nasipa i čišćenje kanala u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Modriči, Vukosavlju i Gradišci. Situacija na područjima ugroženim poplavama se smiruje...

0
A- A A+
Foto: Srna/Tanja Derikuća

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da vodostaji rijeka u Srpskoj opadaju i da se ne očekuje rast nivoa rijeke Save, što je od izuzetnog značaja.

"Pratimo vodostaj Save koji je u Gradišci na koti redovnih odbrana od poplava. Ne očekujemo rast Save jer u Hrvatskoj stagnira i ne bi trebalo da bude problema pogotovo u Semberiji zato što vodostaj ove rijeke u Srpcu stagnira", rekao je novinarima Višković nakon sastanka Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed obilnih padavina.

On kaže da Civilna zaštita Srpske pomaže u traženju nestalog dječaka iz Federacije BiH, ali i čovjeka čiji nestanak je prijavljen.

"U Republici Srpskoj nismo imali stradalih zahvaljujući reagovanju institucija, među kojima je i Civilna zaštita. Od izuzetnog značaja jeste što je Hidroelektrana `Bočac` kvalitetnim radom uticala da šteta bude manja na području Banjaluke i u slivu rijeke Vrbas", naglasio je Višković i napomenuo da će biti rađena uporedna analiza sa događajima iz 2014. godine.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske odobrila dva miliona KM preduzeću "Vode Srpske" za saniranje nasipa i čišćenje kanala u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Modriči, Vukosavlju i Gradišci.

VODE SRPSKE: SITUACIJA SE SMIRUJE

U Republici Srpskoj se, kada je riječ o vodostajima, situacija na terenu smiruje, ali su stručne službe Javne ustanove "Vode Srpske" i dalje u pripravnosti, saopšteno je iz ove ustanove.

"Vode Srpske" danas su ukinule mjere redovne odbrane od poplava u poplavnom području Dubička ravan, za sektore jedan i dva.

Ukinuta je i mjera vanredne odbrane od poplava u sektoru jedan poplavnog područja Dubička ravan.

Iz "Voda Srpske" kažu da su ukinute i mjere redovne odbrane od poplava u sektorima jedan i dva poplavnog područja Ivanjsko polje, kao i mjere redovne i vanredne mjere odbrane od poplava u poplavnom području Srednja Posavina.

Istovremeno, uvedene su mjere redovne odbrane od poplava u sektoru pet poplavnog područja Lijevče polje.

Tagovi:

Ostale vijesti