Carski ratni muzej - istorija čovječanstva

Autor:

London je grad prepun zanimljivih muzeja koji nude uvid u istoriju čovječanstva.

Carski ratni muzej - istorija čovječanstva Foto: Anadolija/ Ahmet Gürhan Kartal

Među njima su svakako Carski ratni muzej (Imperial War Museum), koji se nalazi južno od rijeke Temze u blizini željezničke stanice "Elephant & Castle", a koji svakodnevno posjete stotine ljudi.

Osnovan je 1917., prije više od 100 godina. Ovaj muzej na jugu Londona nezaobilazna je znamenitost kako lokalaca tako i turista na Ostrvu.

Cilj je bio prikupiti i prikazati materijale, tačnije zapise o iskustvima svih ljudi tokom rata.

Relikvije iz dva velika rata i podsjetnici na novije sukobe čekaju posjetioce, informišući ih o dijelovima istorije.

Među eksponatima su i dva pomorska oružja, koja se nalaze ispred muzeja, a koja su korištena na britanskim vojnim brodovima tokom raznih oružanih sukoba, od grčkog ustanka protiv Osmanskog carstva do invazije na Normandiju tokom Drugog svjetskog rata.

Replika "Malog dječaka", atomska bomba koju su SAD bacile na japanski grad Hirošima 6. augusta 1945., sumoran je podsjetnik na jedan od najsmrtonosnijih dana u svjetskoj istoriji.

muzej. London, Carski muzej Foto: Anadolija/ Ahmet Gürhan Kartal

Muzej prikazuje i druge fascinantne relikvije iz Drugog svjetskog rata, uključujući i japansku borbenu letjelicu koja je pronađena na pacifičkom ostrvu nekoliko godina nakon rata, njemački motocikl dizajniran od strane BMW-a za nacističke snage i avion Harrier koji je koristio Royal Air Force u Afganistanu u ratu protiv talibana.

Bronzani nacistički orao sa simbolom svastike, koji je nekada bio ukrašen zgradom Reich Chancellerya u Berlinu, izložen je uz niz japanskih mačeva koje su zapovjednicima savezničkih snaga dali gubici generala na kraju Drugog svjetskog rata.

Izložen je i bijeli izviđački automobil s amblemom UN-a kojeg su britanski vojnici koristili za patroliranje "Zelene linije" na Kipru nakon što je ostrvo podijeljeno.

muzej, London, Carski muzej Foto: Anadolija/ Ahmet Gürhan Kartal

Tu je i olupina civilnog automobila koji je uništen u samoubilačkom napadu u knjižari u Bagdadu 2007. godine.

Ratni muzej otvorio je 1920. godine u Kristalnoj palači kralj Džordž V.

Od 1924. do 1935. bio je smješten u dvije galerije u blizini nekadašnjeg Carskog instituta u Južnom Kensingtonu.

U julu 1936. godine, vojvoda od Jorka, koji je ubrzo postao kralj Džordž VI, ponovo je otvorio muzej u svojoj sadašnjoj kući na Lambeth Roadu u južnom Londonu, nekada središnjem dijelu kraljevske bolnice Bethlem.

Muzej je besplatan za sve posjetioce, a izleti su dostupni na zahtjev.

Ostale vijesti