FBiH: Vodostaji miruju ili su u opadanju

Autor:

Vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću koji je izmjeren jutros u osam sati, iznosio je 56 cm, a juče 58 cm (kritična tačka je 100 cm).

0
A- A A+

Novi Grad, Una Foto: Mondo.ba Ilustracija

Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac jutros u sedam sati, iznosio je 199,36 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje od juče, nivo vodostaja je isti. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,10 m3/s.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u sedam sati, iznosio je 213 cm i u fazi je opadanja (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

Vodostaji jezera, rijeka i rječica na području Hercegovačko-neretvanskog kantona su u opadanju i nema opasnosti od izlijevanja iz korita.

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je u postepenom opadanju, a takođe je vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Srednjobosanskog kantona u stagnaciji ili opadanju.

U Zapadnohercegovačkom kantonu vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac jutros u sedam sati iznosio je 207 cm, s trendom daljnjeg opadanja (juče u isto vrijeme vodostaj je iznosio 221 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

Zbog obilnih kišnih padavine došlo je do povećane zamućenosti vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se potrošačima preporučuje prokuvavanje vode prije upotrebe za piće.

Zbog poplava, u opštini Bugojno, voda sa sa izvorišta Kruščica i dalje nije za piće, a ni voda sa izvorišta "Ilidža", Opština Vitez, voda sa izvorišta Stovrela u Cazinu, te voda u opštinama Bosanski Petrovac i Ključ nije za piće te se preporučuje prokuvavanje vode prije upotrebe.

Vodosnabdijevanje u ostalim opštinama je zadovoljavajuće.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, te za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, i nestalom Salihom Omerović.

FUCZ vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage, saopćeno je iz FUCZ-a.

Ostale vijesti