Slobodno se opustite dok sedite!

Autor:

Upravo je razbijen mit o "vojnički" pravilnom sedenju, evo kako nam povremeno opuštanje leđa pomaže!

Slobodno se opustite dok sedite! Foto: Guliver/Getty Images/kitzcorner

Celog života slušamo savete za pravilno držanje - ispravi se, sedi lepo, digni bradu, zamisli da ti neko vuče ramena u ovom ili onom smeru, koji će nam navodno "doneti" jaka i prava leđa.

Međutim, sada stručnjaci otkrivaju da je "pogrbljeno" sedenje zapravo korisnije za kičmu, od vojnički pravog stava.

Uvreženo je mišljenje da sedenje u položaju u kojem kičma "upada" nazad, a glava se izbacuje napred, dovodi do bolova u vratu i leđima. Ti problemi naročito su rasprostranjeni poslednjih decenija, kada sve veći broj ljudi sedi i radi za kompjuterom svakog dana.

Istraživanje sprovedeno na jednom britanskom univerzitetu pokazalo je da "pogrbljeno" sedenje zapravo olakšava bol u leđima i vratu jer otklanja pritisak sa tih mišića.

Australijska studija sprovedena prošle godine utvrdila je da naizmenično pravo i "pogrbljeno" sedenje, nasuprot samo ispravljenom, pružaju mišićima leđa priliku da se odmore i ne budu preopterećeni tokom višečasovnog sedenja.

"Ovi mišići su angažovani tokom čitavog dana, jer nas leđa, karlica i stomak drže uspravnim. Periodično olakšavanje njihovog posla zapravo je dobro za leđa. Sedenje koje je do skoro smatrano nepravilnim zapravo našim leđima daje preko potrebnu priliku da se odmore od napora," rekao je za "Dejli mejl" fizioterapeut Džek Ču.

Naučnici koji su sproveli obe studije slažu se, ipak, po jednom pitanju - bilo da sedite potpuno ispravljeni, ili se zavalite, promenite taj položaj najmanje jednom u sat vremena.

Koji je vama položaj najprijatniji za višečasovno sedenje za računarom? Recite nam u komentarima!

Ostale vijesti