Zaštitimo pčele, daju nam blago (VIDEO, FOTO)

Autor:

Danas je Svjetski dan pčela, prava prilika da se ZAHVALIMO ovim vrijednima insektima na blagu koje nam daju. Da li ste znali da su pčele jedini insekti koji daju hranu ljudima? Alarmantno: broj pčela opada iz godine u godinu.

Zaštitimo pčele, daju nam blago (VIDEO, FOTO) Foto: Mondo/Stefan Stojanović

/Izvor: Data Media Market, Aleksandra Ajdanić i MONDO/

Na Svjetski dan pčela, 20.maj, teško je ne sjetiti se omiljene dječje pjesmice: "Zakleo se bumbar u cvijet i u med, da će na livadi da napravi red. Neće tu da vršlja od sad bilo ko..."

Ali kako stoje stvari, čovjek još nije krenuo za bumbarovom zakletvom, i dalje vršlja - populacija pčela se ozbiljno smanjuje u svijetu, narušavajući biodiverzitet, ekosistem, bezbjednost hrane. Ugrožavajući samog čovjeka.

Apeli da se napravi red na svjetskoj livadi sve su češći i glasniji, ali su još daleko od dovoljno organizovane akcije, bilo na globalnom bilo na lokalnom nivou, da se pčele istinski zaštite. U mnogim zemljama i regionima donijete su konkretne mere, zabranjena je upotreba štetnih pesticida, ali...

TV PRILOG: SVETSKI DAN PČELA

Izvor: Data Media Market/Aleksandra Ajdanić

POMOR PČELA SVE ČEŠĆI

Samo u posljednjoj deceniji, populacija pčela u svijetu se smanjila za više od 30 odsto. Najviše je tome doprinijela prekomjerna upotreba pesticida, neonikotinoida prije svih, zbog kojih sve češće slušamo vesti o masovnom trovanju pčela (i drugih oprašivača). Istovremeno, obim biljne proizvodnje, za koju je oprašivanje neophodno, u posljednjih 50 godina narastao je za 300 odsto.


PČELE - JEDINI INSEKT KOJI PRAVI HRANU ZA LJUDE


Uz sav ekonomski, socijalni i kulturološki značaj koji pčele imaju za čovjeka, ne treba smetnuti sa uma da su one i jedini insekt koji proizvodi hranu koju čovek koristi - med. Čovjek ga koristi oduvek - u drevnoj Kini, među starim Egipćanima, Jevrejima, Arapima, korišćen je kao lijek i za spravljanje pića.


Iako rad pčela shvatamo olako, kao nešto dato, samo po sebi, malo znamo o tome. Prosječni vijek jedne pčele je pet godina, i ona u tom periodu napravi svega 1/12 kašičice meda. U jednom ljetu obiđe 50 do 100 cvjetova, a za kilogram meda potrebno je "obići" više od 10 miliona cvjetova. Koliko je onda pčela potrebno za tu jednu teglu meda od kilograma?

NAJVEĆI IZVOZNICI MEDA U SVIJETU

Opadanjem populacije pčela u svetu, opada i proizvodnja meda. Globalni izvoz prirodnog meda pao je za samo četiri godine (2014 - 2018) sa 2.4 milijarde dolara na 2.2 milijarde. Sve zemlje, izvoznice meda, u prosjeku su zabilježile pad od 5.7% u ovom periodu, dok je od 2017.godine na 2018, pad dostigao 7 procenata. 

Foto: Data Media Market/mondo

Svjetski dan pčela odnedavno se obilježava, na prijedlog Pčelarskog saveza Slovenije koji je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Tagovi:

Ostale vijesti