Bihaću prijeti zdravstvena katastrofa

Autor:

Ministar zdravstva USK Nermina Ćemalović ocijenila je alarmantnom zdravstvenu situaciju na području Kantona, navodeći da je u prihvatnim centrima veliki broj migranata zaraženih HIV-om, hepatitisom, te oboljelih od tuberkuloze i side.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

"Riječ je uglavnom o mladićima između 15 i 30 godina. Među mnogima od njih evidentiran je HIV, imamo oboljele od side, tuberkuloze, hepatitisa B i C, ima i narkomana. Situacija je alarmantna i zabrinjavajuća", rekla je Ćemalovićeva za "Avaz".

Ona je naglasila da se u jednoj hali, u kojoj boravi oko 2.000 migranata, epidemiološka situacija ne može kontrolisati, te ocijenila da bi ukoliko se nastavi priliv migranata, situacija mogla izmaći kontroli.

"Dodatni problem je i nedostatak bolničkih kapaciteta. Uz pojavu zaraze, Infektivno odjeljenje nije u mogućnosti da primi veći broj oboljelih, kao ni Odjeljenje pulmologije", naglasila je ona.

Migrante iz Bihaća "sele" na Vučijak

Predsjednik Crvenog krsta Bihać Abdulah Budimlić rekao je da ljekari svakodnevno dolaze u prihvatne centre.

"Tamo su već evidentirani oboljeli od tuberkuloze, zaraženi šugom, jedan migrant pozitivan je na HIV. On je pobjegao iz centra, traga se za njim", kaže Budimlić.

Kroz Bihać je od aprila prošle godine do danas, prema podacima Komunikacijskog tima grada, prošlo oko 10.240 migranata.

Na njih je od početka krize utrošeno oko dva miliona KM, a Crveni krst spremio je više od 1,36 miliona obroka. 

Bihać - velika hladna čekaonica za Evropu (VIDEO)

Ostale vijesti