Prognoza za ljeto: Oluje, munje, poplave...

Autor:

Većem dijelu Evrope ovog ljeta prijete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje, objavio je meteorološki servis AccuWeather u svojoj velikoj prognozi za nadolazeće ljeto za "stari kontinent".

Prognoza za ljeto: Oluje, munje, poplave... Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Dugoročna razdoblja suše poljoprivrednicima će uzrokovati probleme, a sušno vrijeme se očekuje širom kontinenta", piše AccuWeather u svojoj prognozi.

Dok će veći dio Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem dijelu Balkana prijete učestale jake grmljavinske oluje.

To naročito važi za područje Dalmacije, ali i južne dijelove kopnene Hrvatske, prenosi Index.hr.

"Iako dijelovi Balkana neće biti imuni na toplinske valove, ekstremna vrućina biće ograničene", piše AccuWeather.

Opasne oluje prijete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i dijelovima Jadrana.

"Ove oluje će donijeti velik broj munja, bujične poplave, kao i orkanske vjetrove i grad", upozoravaju meteorolozi i dodaju da bi najjače oluje mogle dovesti i do stvaranja tornada.

Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslijepodnevnih i večernjih sati.

"Najveću opasnost donijeće orkanski vjetrovi, grad i bujične poplave", zaključuje se u prognozi za Balkan.

Ljeto će u Evropi svakako obilježiti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske.

Vrućine će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sever i istok kontinenta.

Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog ljeta, kada su u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije zabilježene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo nedjelju dana.

Čak i kada najintenzivniji vreli talasi popuste, uslijediće samo kratko razdoblje prosječnih temperatura prije nego što se ponovno popnu na opasne nivoe.

Temperature veće od 38 stepeni očekuju se od sjeverne Francuske, Belgije i Holandije pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

"Temperature će u dijelovima južne i istočne Francuske od juna do početka avgusta ići preko 40 stepeni Celzijusa", izjavio je meteorolog Tiluer Rojs.

Dijelove Španije i Portugala očekuju vreli talasi koji će trajati danima, a temperature će biti više od 43 stepena. Uz to, noći će biti vrlo tople pa stanovnici osvježenje neće osjetiti ni tada.

Intenzivni toplotni talasi i duga razdoblja suvog vremena tokom ljeta donijeće i veliku opasnost od požara u većem dijelu zapadne i srednje Evrope.

Područja s najvećim rizikom biće ona od sjevernog Portugala do sjeverne Španije i od Alpa do Njemačke i Češke.

Vlažna zima i proljeće u većem dijelu zapadne i srednje Evrope rezultiraće bujnijom vegetacijom nego prethodnih godina. Međutim, kako će suvo vrijeme prevladavati početkom ljeta, tako će i opasnost od požara biti još veća.

Sušna razdoblja dominiraće većim dijelom ljeta širom Irske, južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva i sjeverne Francuske.

Temperature će generalno biti oko ili iznad prosjeka od juna do avgusta. Biće mogući kratki toplotni talasi, ali neće trajati duže od tri-četiri dana.

"Tokom ovih vrućih razdoblja temperature mogu dostići 32 stepena Celzijusa", prognozira AccuWeather.

Ostale vijesti