Banjaluka kao na dlanu – prva maketa grada

U Banjaluci je danas predstavljena prva maketa grada kao i redizajnirana mapa grada, kako bi svim posjetiocima približila ono što se vidi na maketi.

Banjaluka kao na dlanu – prva maketa grada Foto: MONDO/ Dragana Božić

Prva maketa Banjaluke predstavlja urbanu šetnju gradom koja počinje od Kastela a završava se kod Muzeja savremene umjetnosti RS, prateći na tom putu najznačajnije turističke objekte, kao što su Banski dvor, Trg Krajine, krivi sat, vjerske objekte…

Maketu su izradile arhitekta Maja Radmanović i akademska slikarka Nataša Žole, a za izradu u razmjeri 1:1200 trebalo im je dva mjeseca.

“Maketu smo radili od medijapana u razmjeri gdje je 20 metara predstavljeno kao 1 centimetar. To samo govori koliki izazov smo imale, jer nije bilo lako učiniti tako male objekte prepoznatljivim. Na samoj maketi koja predstavlja uži dio centra grada, strelicama su označeni i udaljeniji objekti, kao što su između ostalog samostan Marija Zvijezda, kao i rijeka Vrbas sa kojim se povezuje i dajak”, rekla je mlada arhitektica Maja Radmanović.

Maketa će se koristiti u vidu promocije i prezentacije turističke ponude centra Banje Luke, a u narednom periodu trebal bi biti izložena na otvorenom mjestu za posjetioce.

Samu maketu prati Iiredizajnirana i funkcionalnija mapa grada koju je uradila Turistička agencija Banjaluke. Direktorica TOBL-a Irena Radojević naglasila je da je grad i do sada imao mapu, ali da je ova dosta bolja.

“Stara mapa  je bila malo nezgrapna, ova je manja ali preglednija i lakša za upotrebu. Već od sutra će se naći u banjalučkim hotelima gdje će biti dostupna svim posjetiocima našeg grada. Podsjetila bih još na predstojeće događaje u organizaciji naše turističke zajednice, kao što su “Ćevap fest” u okviru manifestacije Proljeće u Banjaluci, ali i Kozara etno fest i Ljeto na Vrbasu koje su sada već tradicionalne manifestacije”, rekla je Radojevićeva i istakla da je broj dolazaka i noćenja u Banjaluci u stalnom porastu.

Pročitajte još:

Sajam turizma u Banjaluci, više od 160 izlagača

Kastel među najljepšim tvrđavama na Balkanu VIDEO

Ostale vijesti