"Rizik od nuklearnog rata najveći od 1945. godine"

Autor:

Eksperti Ujedinjenih nacija upozoravaju da je rizik od izbijanja sukoba u kojem bi bilo upotrebljeno nuklearno oružje najveći od Drugog svjetskog rata.

0
A- A A+
rakete izrael hamas gaza Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Renata Dvan, direktorka Instituta UN za izučavanje razoružanja, rekla je novinarima u Ženevi da se oblast kontrole oružja u svijetu menja, dijelom i zbog strateške konkurencije između SAD i Kine.

"Mislim da je ovo zaista trenutak da priznamo – o tome se ne piše u medijima – da je rizik od nuklearnog rata trenutno prilično veliki, kao i da je rizik od upotrebe nuklearnog oružja danas veći nego bilo kad nakon Drugog svjetskog rata", rekla je Renata Dvan, objavio je Indipendent, prenosi RTS.

Ističe da je reč o "hitnom" problemu koji svijet mora da shvati ozbiljno i dodaje da sve zemlje koje posjeduju nuklearno oružje imaju programe njegove modernizacije.

Tradicionalni sporazumi o kontroli naoružanja takođe se urušavaju zbog novih tipova ratovanja, pojačanog dejstva raznih naoružanih grupa kao i novih tehnologija koje zamagljuju liniju između odbrane i napada, dodala je. 

U razgovorima o razoružanju tokom prethodne dvije decenije, 122 zemlje su potpisale sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

Za sada je ratifikovan u 23 zemlje, a potrebno je 50 ratifikacija da bi on stupio na snagu. Međutim, sporazumu se snažno protive SAD, Rusija i druge zemlje koje posjeduju nuklearno naoružanje.

Kuba je ratifikovala sporazum 2018. godine, 56 godina nakon Kubanske krize.

Renata Dvan upozorava da svijet ne sme da ignoriše opasnost od nuklearnog oružja.

"Način na koji razmišljamo o tome, i kako upravljamo tim rizikom, izgleda mi kao veoma značajno i hitno pitanje koje se ne oslikava u potpunosti u Savjetu bezbjednosti UN", poručila je.

Ostale vijesti