Banjaluka dobija 3D pješački prelaz

Autor:

Radi veće zaštite pješaka, ovog vikenda će na novoj dionici Istočnog tranzita biti instaliran trodimenzionalni pješački prelaz.

0
A- A A+
3D pješački prelaz Foto: Grad Banjaluka

U banjalučkoj Gradskoj upravi kažu da je ovo je prvi put da će se na nekoj od gradskih saobraćajnica naći 3D prelaz, koji se pokazao kao jako dobro rješenje u zemljama zapadne Evrope.

Prema objašnjenju iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve grada Banjaluka, radi se o upotrebi optičke iluzije u obilježavanju pješačkog prelaza, koja privlači pažnju vozača te samim tim dovodi do smanjenja brzine i povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

"Za početak, radi se o eksperimentalnom projektu, a nakon analize uočenih efekata, odlučićemo da li će se ubuduće na ovakav način obilježavati i drugi pješački prelazi na kojima je povećana ugroženost pješaka", kažu u ovom odjeljenju.

Uporedo s tim, ovog vikenda počinje još jedan ekperimentalni program u saobraćaju – obilježavanja horiziontalne saobraćajne signalizacije hladnom plastikom. Projekt počinje od Aleje Svetog Save, na dijelu od Narodnog pozorišta do Gundulićeve ulice.

"Umjesto boje, postavljaće se hladna plastika. Kao u slučaju 3D prelaza, na osnovu uočenih efekata, odlučićemo da li ćemo ovaj metod upotrebljavati i na drugim saobraćajnicama", istakli su iz resornog odjeljenja.

Ostale vijesti