Novi veliki problemi oko Pelješkog mosta

Autor:

Novi problemi za Pelješki most - Grci podneli upravnu tužbu zbog gradnje pristupne saobraćajnice.

0
A- A A+
pelješac pelješki most Foto: Googlemaps/printscreen

  Grčka kompanija Avaks podnela je tužbu Visokom upravnom sudu (VUS) Hrvatske protiv rešenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabavke kojim je poništena odluka Hrvatskih cesta (HC) da gradnju pristupnih puteva Pelješkom mostu dodeli tom preduzeću.

Iz VUS-u su potvrdili za Poslovni dnevnik da su primili tužbu Avaksa, dodajući da se odluka u upravnom sporu mora doneti u roku od 30 dana od dana podnošenja tužbe.

To znači da bi odluka trebalo da bude doneta najkasnije do 16. juna, navodi Poslovni uz ocenu da je s ovom tužbom tender za gradnju pristupnih puteva mostu dobio novi zaplet.

Ponude na tenderu otvorene su još lani u junu, ali su Hrvatske ceste odluku o izboru donele tek krajem februara ove godine.

"Na odluku da Avaksu dodele posao procenjen na 482 miliona kuna (64,9 miliona evra) žalili su se austrijski Štrabag i grčki Aktor. Grčka žalba je odbijena. Štrabag je u svojoj žalbi naveo da su Hrvatske ceste trebale da isključe Avaks zbog učestvovanja te firme u kartelskom sporazumu u Grčkoj", podseća se u tekstu.

Iz Hrvatskih cesta su odgovorili da nisu utvrdili profesionalni propust Avaksa jer nisu imali dokaza, te da je propust i bio utvrđen to ne bi imalo uticaja jer je grčka kompanija sprovela mere samokorigovanja i platila kaznu za kartelski sporazum, piše Poslovni.

Pelješki most trebalo bi da poveže hrvatsko poluostrvo Pelješac sa glavnim kopnom i ostatkom" hrvatske teritorije, prelazeći preko zaliva Mali Ston.

S obzirom na to da hrvatsku teritoriju preseca mali pojas obale oko grada Neuma, tj, teritorija Bosne i Hercegovine, kojoj je to formalno jedini izlaz na more, most će fizički povezati najjužniji deo Dalmacije sa ostatkom Hrvatske.

Most se nalazi u fazi izgradnje i veoma je sporno političko pitanje između BiH i Hrvatske.

Pročitajte:

Ivanić "presudio": Neće biti tužbe zbog mosta

Tagovi:

Ostale vijesti