• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na njima je da dokažu da je Gvardiola pogrešio!

Autor mondo.rs

Bivši đak Mančester sitija ekspresno je napravio ime u Nemačkoj i pokazao da je Pep možda trebalo da ima više strpljenja s njim. Drugi je otišao u Real, treći u Šalke... Videćemo da li je Španac bio u pravu.

Pep Gvardiola (48) doneo je u Englesku svoj, najbolji fudbal, uveo ga u Mančester siti, pa tako doneo "građanima" dve titule Premijer lige uzastopno - 2018. i 2019. godine.

Selektirajući ekipu, španski stručnjak potrošio je ogroman novac, posebno praveći tim za prošlu sezonu.

Uoči takmičarske 2017/18, klub plave strane Mančestera izdvojio je za pojačanja čak 315 miliona evra (za Laporta 65 miliona, Mendija 57, Vokera 52,7, Bernarda Silvu 50, Edersona 40, Danila 30...), a minulog leta je taj tim "doradio" dovođenjem Rijada Mahreza za 67,8 miliona.

Sa druge strane, Gvardiola je selektirao tim i tako što se rastajao sa igračima koje je zatekao i koji su "izlazili" iz omladinske škole. Vreme je pokazalo, bar za sada, da je bio u pravu što se nekima zahvalio, ali ima i primera koji pokazuju da je, ipak, mogao da odluči drugačije.

Naravno, najsvežiji je primer Džejdona Sanča (19), krilnog napadača Borusije Dortmunda. On je već sa 19 godina opravdao novac koji je nemački klub uložio da ga 2017. dovede iz Sitija. Pep je procenio da mu mladi Englez nije potreban, a on se posle selidbe među "milionere" za 7,8 miliona evra odmah nametnuo kao jedan od vođa ekipe.

U međuvremenu je postao i reprezentativac Engleske i imao fenomenalnu prošlu sezonu u Bundesu, gde je postigao 12 golova i ostvario čak 17 asistencija.

Doduše, Mančester siti je ponudio Sanču ugovor i mogućnost da ostane, ali je on to odbio. Štaviše, na stolu je imao šansu da postane najplaćeniji igrač u istoriji akademije "građana", ali je odlučio drugačije, pokupio stvari i prešao u Nemačku.

Slična je priča i sa još nekim zvučnim talentima "građana".

Levo krilo Reala, Brahim Dijaz (19) napustio je Mančester siti u januaru i prešao u Real za 17 miliona evra. Posle šest godina boravka među "građanima", i on je zaključio da će mu biti bolje od Engleske. Zinedin Zidan ga je testirao u završnici sezone, dao mu značajnu minutažu, a on mu je uzvratio golom i asistencijom.

Poput Sanča, Dijaz je takođe odbio ponudu i krenuo putem koji je prešao i krilni ofanzivac Šalkea, Velšanin Rabi Matondo (19). I on nije video prostor za sebe kod Gvardiole, pa je iz drugog tima šampiona Premijer lige otišao u Bundes, gde je nastupio sedam puta.

Ipak, za razliku od zvezde Borusije Dortmund, Dijaz i Matondo će tek morati da dokažu da je trebalo da ostanu među "građanima", a isto važi i za jednog od najpoznatijih "precrtanih" sa Pepove liste.

Nigerijski napadač Keleći Ihenaćo (22) sarađivao je godinu dana sa Gvardiolom i imao šansu da čitave sezone pokaže da mu je mesto među "građanima". Odigrao je 29 utakmica, postigao sedam golova (jedan i u derbiju protiv Mančester junajteda), ali posle obećavajućeg početka ipak nije bio na dovoljnom nivou za šampionski tim, što je Siti postao.

Zato je u leto 2017, uz Pepov amin, Ihenaćo prešao u Lester za 27 miliona evra. Među "lisicama" je do danas odigrao meč manje nego za Siti (63) i postigao više nego duplo manje golova (10).

U skladu s tim, i cena na specijalizovanom portalu transferamrkt mu je "pala" za 15 miliona i povećala spisak razloga zbog kojih je Gvardiola bio u pravu kada je procenio da Nigerijac nije materijal od kojeg želi da pravi najdominantniji tim u Engleskoj - u čemu je i uspeo.

I zbog ovog primera, spisak Gvardiolinih "precrtanih" ne možemo posmatrati ni crno, ni belo. Uglavnom je "otpisao" mlade igrače, pred kojima je još mnogo vremena da pokažu da je pogrešio. Ili bar da je trebalo da bude strpljiviji.

Ovo je spisak nekoliko imena Sitijevih đaka za koje je Pep procenio da bi trebalo da odu, za razliku od Fila Fodena i Oleksandra Zinčenka, koji su ostali da se bore za minutažu i izborili se. Ukrajinac je bio važan član ekipe u završnici borbe za ovosezonsku titulu...

- Keleći Ihenaćo (Lester) - otišao za 27,5 miliona evra.
- Brahim Dijaz (Real Madrid) - 17 miliona
- Enes Unal (Viljreal) - 14 miliona
- Angus Gan (Sautempton) - 11,3 miliona
- Džejson Denajer (Lion) - 6,5 miliona
- Rabi Matondo (Šalke) - 9 miliona
- Džejdon Sančo (Dortmund) - 7,8 miliona
- Pablo Mafeo (Štutgart) - 9 miliona
- Anhelino (PSV) - 5,5 miliona
- Seko Fofana (Udineze) - 3,5 miliona
- Olivije Nčam (Seltik) - 5 miliona...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC