• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IGRA PRESTOLA: Najopasnija epizoda (VIDEO)

Autor mondo.rs

Pogledajte kako su hakeri koristili popularnost “Igre prestola“ da nasamare naivne korisnike i koliko se povećao broj napada sa premijerom svake od epizoda.

 IGRA PRESTOLA: Najopasnija epizoda (VIDEO) Izvor: MONDO portal / Kaspersky Lab

Osma, finalna i upravo završena sezona serije “Igra prestola“ donela je novu “oštricu“ u domenu internet tj. sajber opasnosti, a svaku od epizoda pratio je niz pretnji, koje su vrebale korisnike, koji su preuzimali epizode s interneta. Umesto serije mnogi od njih dobili su razne viruse ili drugi tip malvera.

Pročitajte i ovo: Pirati “urnisali“ Igru prestola, kako ste vi gledali?

Prema istraživačima Kaspersky Lab kompanije neke epizode su bile posebno “toksične“, a u tom kontekstu izdvaja se treća epizoda, koja je “okinula“ najveći broj pokušaja napada na korisnike, dostižući čak 3.000 napada tokom jednog dana.

Sledeći stadijum napada biće, pretpostavljaju istraživači, komplet osme sezone, koji bi umesto svih epizoda serijala imao različite tipove malvera.

Pročitajte i ovo: Ako planirate da “skidate“ “Igru prestola“ preko torenata

Prosečno, malver napadi, koji su se maskirali kao epizode “Igre prestola“ napadali su oko 400 korisnika dnevno, da bi se broj napada povećao prosečno na 1.200 nakon premijere svake nove epizode.

Osim klasičnog napada putem preuzimanja sadržaja sa interneta ovog puta posebno su se povećali napadi na korisnike, koji su strimovali tj. pratili premijere ili odloženo gledali “Igru prestola“ putem sumnjivih striming sajtova. Ovi sajtovi, za koje mnogi od gledalaca nisu marili kakvog kvaliteta su ili kakve su im namere za to što daju da se piratski strimuju epizode, krali su podatke svojih gledalaca i nastojali da ukradu platne kartice tj. informacije o njima. Sajtovi su uglavnom nudili besplatno gledanje sadržaja, ali uz prethodnu registraciju naloga, dok su neki od njih čak tražili i informacije korisnika o platnim karticama za “Free“ period, uključujući CVC/CVV.

Slična je situacija bila i sa poslednjim filmom Osvetnici: Kraj igre.

Kako da podesite TV da vidite sve

Uočili smo TTP matricu (taktike, tehnike, procedure) na mnogim fišing sajtovima, na kojima su zlonamernici pokušali da kradu korisničke podatke obećavajući gledanje piratskih sadržaja, kakvi su serije i filmovi, čak i pre zvanične premijere. Verujemo da iza napada stoje i pojedine kriminalne sajber grupe, koje su posebnim metodama lovili nepažljive obožavaoce popularnih serija i filmova, prilagođavajući vešto šeme svojih napada popularnim fenomenima televizije i kinematografije“, rekla je Tatjana Sidorina, ispred kompanije Kaspersky Lab, u čijem je istraživanju učestvovala.

Kako da izbegnete ovaj tip sajber prevara i pretnji:

- Izbegavajte bilo koje sajtove, koji distribuiraju piratski sadržaj
- Sve što zvuči previše dobro (premijera serije pre premijere) verovatno je (opasna) laž
- Ne otkrivajte, posebno ne unosite nikakve lične podatke, naročito ne bankovne, na bilo koji sajt, koji nije bezbedan i čija adresa ne uliva poverenje (nejasni kodovi u adresi, nema katanac na vezi, ne postoji adekvatan bezbednosni protokol, ime je predugačko…)
- Ne koristite iste lozinke za različite sajtove i/ili serivise
- Koristite Password Manager za čuvanje svih lozinki, uvek drugačijih
- Koristite pouzdan antivirus ili anti-fišing softver.

Više detalja o “Game of Thrones” pretnjama pročitajte na Kaspersky Daily.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Igra prestola - najava finalne sezone
Izvor: HBO/GameofThrones

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS