• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuska uz Huawei, uprkos lobiranju SAD-a

Autori mondo.rs Autori Agencije

Nakon Nemačke i Holandije, Francuska je, takođe odbila američku preporuku o odbijanju Huawei kompanije za telekomunikacionu opremu, uz napomenu da sve pomno proveravaju.

 Francuska neće zabraniti Huawei Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je da se njegova zemlja neće "usmeriti" protiv kineskog telekomunikacionog džina, kompanijom Huawei tj. HONOR, sa kojim su SAD rešile da prekinu poslovanje, i da će voditi računa da se garantuje suverenitet zemlje i njen pristup najboljim tehnologijama.

"Nećemo se usmeriti na bilo koju kompaniju. Danas ima mnogo operatera koji rade na 4G tehnologiji sa Huawei-jem", rekao je Le Mer u razgovoru za France Info. On je rekao da je stav Francuske drugačiji od Amerikanaca po tom pitanju.

Kada je reč o 5G tehnologiji Le Mer je rekao da se radi o istinskom tehnološkom iskoraku, koji je bitan za automobile bez vozača, za predmete povezane preko interneta, i da će ona imati uticaj na svakodnevni život. "Pazićemo na to da ne bude moguće mešanje, da se održi naš suverenitet a istovremeno želimo da garantujemo najbolji tehnološki pristup za naše kompanije i pojedince", rekao je Le Mer.

Holandija i Nemačka ranije su zauzele isti stav, kao i Francuska.

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je prošle nedelje da zabrani izvoz američkih tehnoloških proizvoda nekim kompanijama koje se smatraju "rizičnim" za nacionalnu bezbednost. Američki gigant Google, čiji Android sistem oprema ogromnu većinu pametnih telefona u svetu, objavio je u nedelju da će morati da prekine veze sa Huawei-jem zbog te odluke.

SAD su istog dana nakon ukidanja licence za Android suspendovale primenu odluke na tri meseca, do 17. avgusta, da bi dali vremena američkim firmama da se prilagode.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS