• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je sve okrenuo leđa Huawei kompaniji i ko nije

Autor mondo.rs

Mediji: Mere SAD izazvale lančane reakcije u tehnološkom hladnom ratu oko Huawei kompanije. Zabrana “srušila“ brze, a analitičari upozoravaju na Pirovu pobedu i druge scenarije zbog Huawei zabrane.

Mere američke administracije izazvale su lančanu reakciju u tehnološkom "hladnom ratu" oko kompanije Huawei sa sve većim brojem kompanija u svetu, koje se distanciraju od kineskog telekomunikacionog giganta, dok finansijska tržišta beleže gubitke, pišu američki i evropski mediji. Huawei se suočio s novim pretnjama po svoje poslovanje pošto su neke evropske firme počele da slede američku tehnološku industriju u suspendovanju poslovanja s kineskim telekomunikacionim gigantom, piše Vašington post.

Posle odluke Trampove administracije da Huawei stavi na crnu listu, uz obrazloženje da je ta kompanija potencijalna bezbednosna pretnja i da svojom telekomunikacionom opremom može da špijunira druge zemlje, Google i druge kompanije su, ukazuje pomenuti list, suspendovale poslovanje s kineskim IT gigantom, izazivajući lančanu reakciju i kod neameričkih kompanija.

Huawei je sa 105 milijardi dolara prihoda u celom svetu drugi najveći proizvođač mobilnih telefona, posle Samsung kompanije, i najveći je prodavac opreme za bežičnu mrežu pete generacije (5G), ali spor s Vašingtonom dovodi kompanije i vlade širom sveta u nezgodnu poziciju, primoravajući ih da se otuđe od SAD ili od Kine, navodi list. Huawei počinje da oseća pritisak SAD u Velikoj Britaniji i Japanu pošto njegovi poslovni partneri otkazuju saradnju suočeni s ograničenjima iz Vašingtona, ocenjuje Volstrit džurnal i ukazuje da su pored velikih mobilnih operatora od kineskog giganta počeli da se distanciraju i proizvođači opreme.

Pored dva britanska mobilna operatera, BT group i Vodafone, koji su ograničili ponudu 5G telefona Huawei u svojim paketima, i proizvođač čipova iz Velike Britanije ARM Holding PLC suspendovao je poslovanje s tom kompanijom.

Američki list ukazuje na to da je Huawei, pored toga što je među najvećim proizvođačima telekomunikacione opreme i pametnih telefona, takođe i jedan od najnaprednijih kineskih proizvođača poluprovodnika. Ta tehnologija je nacionalni prioritet za Peking, dodaje list, a licence ARM-a su ključne osnove planova za čipove koje pravi Huawei. Posle naloga ministarstva trgovine SAD da kompanije, koje žele da izvoze američku tehnologiju Huawei-ju moraju da traže dozvolu, koja će, po svemu sudeći, teško biti odobrena, nekoliko američkih snabdevača - Qualcomm, Lumentum i Analog Devices, suspendovali su isporuke. ARM je prva neamerička kompanija, koja se distancirala od Huawei-ja. Nemački proizvođač čipova Infineum, takođe je saopštio da će prekinuti isporuke nekih komponenti zbog njihovog američkog sadržaja, piše Wall Street Journal.

Japanska kompanija Panasonic objavila je 24. maja da NIJE zaustavila nijednu isporuku komponenti kompaniji Huawei, samo dan pošto je saopštila da obustavlja transakcije sa tom kineskom telekomunikacionom kompanijom, koju je Vašington stavio na "crnu listu". "Nijedna transakcija sa Huavejom trenutno nije suspendovana. Još uvek proveravamo da li će se zabrana primenjivati na naše proizvode", rekao je predstavnik Panasonic-a za Rojters.

Kompanija sa sedištem u Osaki je saopštila tokom 23. maja da je svojim zaposlenima naložila da obustave transakcije sa Huawei-jem i sa njegovih 68 filijala, za koje važi zabrana SAD. Kineski ogranak Panasonic-a je objavio posebno saopštenje u kom se navodi da nastavlja sa isporukama Huawei-ju.

Pročitajte i ovo: Šta će biti sa prodatim Huawei i HONOR telefonima

Prema smernicama iz Vašingtona, objašnjava britanski list, snabdevači iz trećih zemalja za entitete na crnoj listi treba da traže licence, ako američki sadržaj prevazilazi 25 odsto vrednosti proizvoda ili usluga, mada ostaje nejasno da li Vašington u tu računicu uključuje i mašine napravljene u SAD.

S druge strane, olakšanje za Huawei je došlo sa saopštenjem tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova po ugovoru, da će nastaviti isporuke Huawei-jevom ogranku za čipove, čime je Huawei izbegao najgori scenario u kojem poluprovodnike, koje je kupovao iz SAD, ne bi mogao da zameni proizvodima koje sam pravi. Posle odluke Panasonic-a da se pridruži listi kompanija, koje ograničavaju saradnju s kompanijom Huawei, akcije te kompanije su pale jedan odsto, piše The Guardian.

Sa sve više kompanija koje slede američku zabranu, što bi se moglo uobličiti kao tehnološki hladni rat, ukazuje britanski list, akcije na šangajskoj berzi su pale 1,5 odsto na skoro najniži nivo od februara, dok je široki indeks MSCI azijskopacifičkih akcija izvan Japana pao 0,9 odsto, dostigavši najniži nivo u četiri meseca.

S druge strane, američka zabrana poslovanja s Huawei-jem bi mogla biti Pirova pobeda ili čak i podriti američke interese, ako bude loše sprovedena, ukazuje u Forin polisiju analitičarka za nove tehnologije i kinesku vojsku Elsa Kania i ocenjuje da je zasad nejasno kako će biti sprovedene Trampova izvršna naredba, koja zabranjuje izvoz "stranim neprijateljima" i stavljanje Huawei-a na crnu listu.

Vlada SAD opravdano reaguje na realnu pretnju po ključnu infrastrukturu SAD i ima dovoljno razloga da se Huaveju zabrani uključivanje u mreže u SAD, ali će mnogo značiti s koliko kredibiliteta, objektivnosti i transparentnosti će to biti urađeno“, podvlači Kania, dodajući da je od suštinskog značaja koordinacija sa zemljama sa sličnim bojaznima, koje možda ne vide Kinu kao otvorenog "neprijatelja".

Postoji mišljenje da su nove mere administracije samo deo šire strategije u trgovinskim pregovorima, što može dalje podriti kredibilitet SAD, ukazuje Kania. Ona dodaje da će, ako Trampova administracija ublaži ili potpuno poništi odluku o Huawei kompaniji, kao što je 2017. uradila s kineskom kompanijom ZTE, to umanjiti ozbiljnost veoma realnih pretnji od Huawei kompanije, dok će osnažiti tvrdnje te kompanije i kineske vladine propagande, da je mera Vašingtona čisto "politička", a ne zasnovana na realnim bezbednosnim bojaznima.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS