• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crta" se tim za Mundobasket: Slatke muke Đorđevića

Autor mondo.rs

Više od tri mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva, nazire se da će "orlovi" igrati u sastavu kakav dugo nije imala na okupu.

 Srbija - potencijalni tim za Mundobasket Izvor: MN PRESS

Dva mjeseca prije okupljanja reprezentacije i početka priprema, jedna dilema više ne postoji - najbolji srpski košarkaš igraće na Svjetskom prvenstvu u Kini.

Nikola Jokić (24), član idealne NBA petorke, ozvaničio je svoju odluku da provede i ovo ljeto u dresu sa državnim grbom, u kojem će nastupiti na Mundobasketu u Kini od 31. avgusta do 15. septembra.

Njegovom izjavom da je "spreman da da sve za Srbiju", selektor Aleksandar Saša Đorđević i svi navijači "orlova" dobili su veliki razlog za optimizam i prvu euforiju, jer se čini da su se stekli uslovi da Srbija nastupi u Aziji u sastavom kakav dugo nije imala na okupu.

Naravno, počev od Jokića, ali i drugih NBA igrača i dugogodišnjih lidera.

Za razliku od prošlog velikog takmičenja, Eurobasketa u Turskoj, Đorđević će imati na raspolaganju plejmejkera i kapitena ekipe, Miloša Teodosića (32), koji je zbog povrede lista propustio prošli kontinentalni turnir.

Izvor: MN PRESS

Nakon što je preskočio ovu "polusezonu" zbog rastanka sa El-Ej Klipersima, Teo se prošle nedjelje već "prijavio" u Košarkaški savez Srbije i poslije razgovora sa predsednikom KSS Predragom Sašom Danilovićem rekao da je polako počeo da trenira.

Pred Teom će biti period povratka u fizičku i takmičarsku pripremu, ali i saigrači koji će i te kako pojačati konkurenciju na mjestu plejmejkera. Naravno, to je "pod jedan" ove sezone sjajni Vasilije Micić (25), organizator igre Efesa, vicešampiona Evrolige, i reprezentativac Srbije koji je poslije Jokića najviše napredovao od prošlog velikog turnira.

Kao i do sada, Đorđević će moći da računa i na Stefana Jovića (28), koji se prošle sezone vratio u najjače evro takmičenje i uprkos prinudnim "sitnim" pauzama zbog povrede ipak ostao u ritmu.

Na poziciji "dva", svi pogledi biće usmjereni prije svega ka Bogdanu Bogdanoviću (26), takođe sazrelom lideru reprezentacije, koji dolazi poslije dobre sezone, u kojoj je postizao po 14,1 poen, uz 3,5 skokova i 3,8 asistencija.

Bogdan je, kao i uvijek, spreman da se odazove Đorđeviću i da pruži NBA kvalitet, a kraj sebe bi mogao da ima evroligaški tandem, jer je Nemanja Nedović (27) oporavljen dočekao kraj sezone, dok Marko Gudurić (24) ove sezone ima značajniju ulogu i veće povjerenje Željka Obradovića u Fenerbahčeu.

Na poziciji "tri", kao prve opcije logično se nameću Nikola Kalinić (27), koga je mučila povreda i ovog proljeća (kao i u ljeto 2017) i Vladimir Lučić (29), jedan od ovosezonskih lidera Bajerna. I jedan i drugi sakupili su značajno iskustvo igrajući za reprezentaciju i sa tim "krilnim" tandemom Srbija bi spolja imala raznovrsne opcije - na oba dijela terena.

Kada je u pitanju pozicija krilnog centra, nije potrebno naglašavati da će tu najvažnija karika biti Nemanja Bjelica (31), jedan od najiskusnijih "orlova" i igrač čija se privrženost reprezentaciji takođe nikad nije dovodila u pitanje. "Beli" je u svojoj prvoj godini u Sakramento Kingsima imao promjenljivu individualnu sezonu (prosečno 9,6 poena uz 5,8 skokova), bio je član startne petorke i u prosjeku je imao najveću minutažu od kada je u NBA ligi (23,2 minuta po meču). Svi preduslovi su tu da bude pravi kada bude najvažnije.

Izvor: MN PRESS

Malo je drugih "prirodnih" krilnih centara na koje će Đorđević moći da računa. Iako je na 100 dana do Mundobasketa zaista prerano i za detaljnu procjenu sastava, a kamoli igre, lako je pretpostaviti da će Kalinić i Lučić moći da pokriju i poziciju "četiri", na kojoj je prethodnih godina i na velikim turnirima i tokom kompletnih kvalifikacija igrao Marko Simonović (32), Đorđevićev "vojnik" koji je kao i Stefan Birčević (29), uvijek tu za Srbiju - nezavisno od značaja utakmice i nivoa protivnika,

U projekciji idealnog sastava, za njih dvojicu važi isto što i za Dragana Milosavljevića (30), Saletovog "orla" koga je koristio kao primjer privrženosti i borbenosti. Nema dileme da će im Đorđević posvetiti pažnju i najozbiljnije razmatrati i njihova imena, a sredinom ili krajem avgusta saznaćemo da li će oni i u Aziji natapati znojem dres reprezentacije, kao i uvijek.

Isto važi i za Miroslava Raduljicu (31), centra koji se podrazumijeva za sve akcije reprezentacije od kada je Đorđević na kormilu. Ovog ljeta, on će ipak imati ubjedljivo najjaču konkurenciju da izbori mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Prije svih, pod košem ćemo imati NBA superstara - Nikolu Jokića (24), centra koji je impresionirao i Ameriku i svijet, postao Ol star i "vukao" Denver kroz plej-of. Kao i u SAD, očekuje se da uz njega cijeli tim postane bolji i da donese ogromnu razliku na celom terenu, kao i u reketu, gdje će Đorđević imati slatke muke.

Druga NBA opcija na tom mjestu biće Boban Marjanović (30), koji je u finišu sezone u Filadelfiji dobio šansu kao nijednom za svoje četiri sezone u Americi i na ukupno 33 nastupa za Sikserse pokazao da i svojim šutem može da predstavlja opasnost, a ne samo visinom.

I naravno, nemoguće je govoriti o najboljim srpskim "peticama" a ne istaći i da će tu biti Nikola Milutinov (24). Čini se da je centar Olimpijakosa nepravedno izostavljen iz idealne petorke Evrolige za ovu sezonu, tokom koje je imao i sjajne brojke (11,7 poena i 7,9 skokova) i sjajan učinak, zbog kojeg je trenutno jedan od najtraženijih visokih igrača Starog kontinenta.

Na osnovu trentne, najšire procjene, čini se da će to biti tim kakav smo godinama čekali!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC